Foto: DELFI

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija (LAFPA) pārmet Ekonomikas un Finanšu ministrijai slepenību, virzot priekšlikumus pasākumiem nebanku kreditēšanas aizdevumu pieauguma ierobežošanai. Ekonomikas ministrija (EM) norāda, ka laiks ziņojuma sagatavošanai ir bijis pārāk īss un skatīšanai vēl nemaz nav virzīts, savukārt Finanšu ministrija (FM) uzsver, ka atbildīgā par ziņojumu ir EM.

LAFPA norāda, ka par ziņojumu ministrijas nozares uzņēmumus nav informējušas.

"Šā gada martā tika apstiprināts Finanšu sektora attīstības plāns. Viens no tā mērķiem ir attīstīt starptautiski konkurētspējīgu finanšu sektoru ar inovatīvu finanšu pakalpojumu pieejamību. Ņemot vērā, ka tieši nebanku sektors ir iezīmējis Latvijas vārdu ārvalstu tirgos, piedāvājot arvien jaunus un inovatīvus finanšu pakalpojumus, šobrīd nav skaidrs, kāpēc valdība virza šādus priekšlikumus," skaidrojis LAFPA vadītājs Gints Āboltiņš.

Vienlaikus asociācija pauž neizpratni par veidu, kā valdība virza izmaiņas – steigā, nesniedzot nekādu informāciju par virzīto priekšlikumu saturu nozares uzņēmumiem.

"Finanšu sektora attīstības plāns kā vienu no politikas plānošanas soļiem paredz kreditēšanas aktivizēšanu," paudis Āboltiņš. "Virzot izmaiņas par nebanku kreditēšanas pieauguma ierobežojumu, valdība ļoti tieši parāda, ka ar īstenoto politiku lobē citu finanšu tirgus dalībnieku intereses, radot nevienlīdzīgus konkurences apstākļus."

Portālam "Delfi" EM skaidro, ka Ministru kabinets (MK) 22. augustā uzdevis EM sadarbībā ar FM izvērtēt iespējas ieviest pasākumus nebanku aizdevēju patērētāju kreditētāju izsniegto aizdevumu pieauguma ierobežošanai. Ministrijām uzdoto izvērtējumu bija paredzēts izskatīt jau šo otrdien MK sēdē. Taču, ņemot vērā, ka tik īsā laika posmā nav iespējams sagatavot izsvērtu, vispusīgu un pamatotu izvērtējumu, jautājuma izskatīšana tika atlikta.

Šobrīd EM un FM speciālisti strādā pie ziņojuma, apkopojot nepieciešamo informāciju un nozares datus. Jau tuvākajā laikā ziņojums tiks iesniegts izskatīšanai MK. Šobrīd arī netiek komentēti iespējamie priekšlikumi.

Savukārt FM uz portāla "Delfi" jautājumiem neatbildēja, aicinot vērsties pie EM kā atbildīgās ministrijas ziņojuma virzīšanā.

2016. gadā kredītiestāžu no jaunu izsniegto patēriņu aizdevumu pieaugums, salīdzinot ar 2015. gadu, bija 26,3%, savukārt nebanku izsniegto patēriņu aizdevumu pieaugums bija 13,5%, liecina asociācijas apkopotā informācija.

Plānots, ka informatīvo ziņojumu "Par iespēju ieviest pasākumus nebanku aizdevēju patērētāju kreditētāju izsniegto aizdevumu pieauguma ierobežošanai" skatīs nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!