Foto: Pixabay

No kopējiem vairāk nekā miljarda eiro lielajiem nodokļu parādiem Latvijas valsts budžetam reāli piedzenami esot vien vairāk nekā 155 miljoni eiro, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas pausto, raksta "Latvijas avīze".

Arī novembrī pirmo četru lielāko parādnieku vidū nav izmaiņu, liecina VID publicētais nodokļu parādnieku saraksts. Pirmajā vietā ir elektronikas preču vairumtirdzniecības uzņēmums SIA "Tendem Neman'', kura parāds mērāms 60,18 miljonu eiro apmērā, otrajā ir Latvijā nereģistrēts uzņēmums "Polietica Plastic SETR", kura parāds lēšams 28,1 miljona eiro apmērā, bet trešajā – maksātnespējīgā Liepājas ostas stividorkompānija AS "Liepājas osta LM", kuras parāds valstij šā gada novembrī sasniedzis 23,26 milj. eiro.

Saskaņā ar laikraksta vēstīto, vērtējot nodokļu parādu atgūšanas iespējas, būtiskākais ir, vai nodokļu parādniekam tobrīd ir, vai vispār jebkad ir bijuši kādi aktīvi, piemēram, manta, nekustamie īpašumi, pamatlīdzekļi, iekārtas, preces, nauda bankas kontos. Ja parādniekam aktīvu nav, tad administratīvā procesa ietvaros nav uz ko vērst piedziņu. Nereti VID konstatē, ka nodokļu parādniekam nav bankas konts un uzņēmums ir fiktīvs, līdz ar to piedziņa administratīvā procesa ietvaros nav iespējama.

Jau ziņots, ka Latvijā novembra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 1,25 miljardu eiro. Tas ir par 3 % mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina VID dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!