Foto: stock.xchng
Ņemot vērā valdības lēmumu par azartspēļu nodokļa paaugstināšanu par 30% un laimestu virs 3000 eiro aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) biedri nolēmuši apturēt darbu pie sistēmas izveides visu spēļu iekārtu saslēgšanai vienotā tīklā.

Šāds lēmums pieņemts, jo sistēmas izveidei nepietiks līdzekļu, portālu "Delfi" informēja asociācijas konsultante Madara Vīlistere.

LSBA padomnieks Arnis Vērzemnieks atgādināja, ka 2013. gadā LSBA vienojās ar Finanšu ministriju, ka līdz 2019. gadam azartspēļu nodokļi netiks paaugstināti, ņemot vērā, ka šajā laikā nozares uzņēmumi ieviesīs sistēmu, kas ļauj visus spēļu aparātus saslēgt vienotā tīklā.

"Tā rezultātā valsts iegūtu lielāku kontroli pār spēļu iekārtu darbību un laimestiem. Tā kā valsts nav izpildījusi vienošanās saistības, esam spiesti šīs sistēmas ieviešanu pārtraukt, jo uzņēmumiem naudas gan paaugstinātu nodokļu maksāšanai, gan sistēmas ieviešanai nav," klāstīja Vērzemnieks.

Spēļu iekārtu saslēgšana vienotā tīklā katram azartspēļu komersantam izmaksās no 2,6 līdz 5,2 miljoniem eiro, min asociācija. Šāda sistēma ļautu Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai iegūt datus par azartspēļu automātiem attālināti. Sistēmā būtu iekļauta pamatinformācija par azartspēļu iekārtu, ienākošās un izejošās naudas summām, visiem iekārtā reģistrētajiem notikumu ierakstiem un citiem datiem.

Saskaņā ar LSBA aplēsēm jaunā nodokļu reforma azartspēļu uzņēmumu budžetā radīs zaudējumus piecu miljonu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka par 30% tiks paaugstinātas nodokļa likmes azartspēļu automātiem un galda spēlēm, paredz Saeimas atbalstu guvušie grozījumi likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli".

Ruletei, kāršu un kauliņu spēlēm azartspēļu nodokļa likme tiks paaugstināta no 18 tūkstošiem eiro līdz 23,4 tūkstošiem par katru galdiņu, savukārt videospēlēm un mehāniskajiem automātiem azartspēļu likme tiks paaugstināta no 3204 eiro līdz 4164 eiro par katru spēles vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!