Kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem reizi gadā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs jāsniedz informācija par klientiem – fiziskajām personām, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniedz 15 tūkstošus eiro, paredz valdībā atbalstu guvušie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Plānots, ka ar šiem grozījumiem tiks pilnveidota fizisko personu nodokļu nomaksas uzraudzība, nosakot personas, kuras, iespējams, gūst nedeklarētus ienākumus, tostarp "aplokšņu algas".

Likumprojektā noteikts, ka VID saņems informāciju par fizisko personu kontu atlikumiem gada beigās, kā arī informāciju par debeta un kredīta apgrozījumu iepriekšējā gadā.

Informācija par konta atlikumiem būs jāiesniedz neatkarīgi no tās apmēriem, ja konta apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

Lai nodrošinātu to, ka VID rīcībā ir informācija par fizisko personu bankas kontu sākuma atlikumiem 2018. gada 1. janvārī, likumprojekta pārejas noteikumi paredz pienākumu kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem iesniegt minēto informāciju VID līdz nākamā gada 1. jūlijam.

Vienlaikus likumprojekts paredz VID pienākumu publicēt informāciju par darba devējiem, kuru darbinieku vidējais mēneša atalgojums ir valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā vai mazāks.

Plānots, ka tas veicinās ēnu ekonomikas mazināšanu valstī. Tāpat tas veicinās darba ņēmēju tiesību aizsardzību, ļaujot pirms pieteikšanās konkrētajā darbā izvērtēt darba samaksas atšķirības līdzīgos uzņēmumos.

Tāpat VID būs jānodrošina publiski pieejama informācija par nodokļu maksātājiem, kuri ir administratīvi sodīti par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu.

Grozījumos ietvertās izmaiņas paredz maijā apstiprinātās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021. gadam. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!