Četru miljonu eiro liels maksājums, lai atbalstītu Turciju bēgļu krīzes risināšanai, ir iespējams, ja Eiropas Komisija (EK) oficiāli paziņotu par šādu nepieciešamību, sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Ašeradens norādīja, ka pagaidām oficiāls pieprasījums no EK nav saņemts, taču kontakti EK norādījuši, ka indikatīvi šāds pieprasījums varētu būt četru miljonu eiro apmērā.

FM parlamentārais sekretārs sacīja, ka nākamā gada budžeta programmā, kas paredzēta neparedzētiem gadījumiem, ir speciāli rezervēti līdzekļi bēgļu krīzes risināšanai gan Latvijā, gan sniedzot palīdzību citām valstīm.

Ašeradens atzina, ka FM lieliski saprot, ka bēgļu krīze Eiropā ir tikai tās sākuma stadijā un ministrija rūpīgi seko līdzi notikumu attīstībai.

Vienlaikus FM pauž bažas par iespēju, ka izdevumi migrācijas krīzes risināšanai varētu ievērojami pieaugt.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien nolēma šomēnes rīkot samitu ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu, lai panāktu viņa atbalstu centieniem mazināt migrantu plūsmu uz Eiropu, paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands pēc ES līderu sanāksmes Maltā.

EK prezidents Žans Klods Junkers plāno ierosināt, lai ES dalībvalstis piešķirtu 2,5 miljardus eiro lielu finansējumu, kas būtu domāts, lai palīdzētu Turcijai tikt galā ar tās teritorijā esošajiem bēgļiem.

Anonīma ES amatpersona atklāja, ka "vairākas dalībvalstis ir ierosinājušas 22.novembri" kā iespējamu laiku, kad rīkot samitu.

Turcija esot pieprasījusi trīs miljardus eiro lielu finansējumu gadā, kā arī bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem ceļošanai ES. Turcija arī vēlas izbeigt strupceļu sarunās par iestāšanos ES.

Divas amatpersonas atklāja, ka Junkers arī esot ierosinājis dalībvalstīm savākt 2,5 miljardus eiro, bet EK savāks pārējo summu.

"Mēs dosim 500 miljonus eiro. Mums ir vajadzīgi 2,5 miljardi eiro no dalībvalstīm," norādīja ES amatpersona.

"Tas tiek darīts, lai parādītu Turcijai, ka tā ir līdzvērtīgs partneris," teica anonīmā amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!