Foto: Reuters/Scanpix

No akcīzes nodokļa atbrīvotā degviela lauksaimniekiem būs jāiekrāso, trešdien lēma Saeima.

Galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz, ka no akcīzes nodokļa atbrīvotā dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, kur kultivē dzērvenes vai mellenes, un zemes zem zivju dīķiem apstrādei, tiek iezīmēta (marķēta).

Līdz ar to iecerēts novērst situāciju, ka bezakcīzes degvielu lauksaimnieki izmanto citiem mērķiem, nevis tikai lauksaimniecības darbos.

Tāpat paredzēts, ka bezakcīzes degvielu varēs izmantot noteiktos tehnikas veidos - traktortehnikā un lauksaimniecības pašgājējmašīnās lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

Akcīzes nodokļa likme lauksaimniecības degvielai noteikta 50 eiro apmērā par 1000 litriem, turklāt lauksaimniecības degvielas iegādes limits tiks diferencēts pa lauksaimniecības nozarēm, un visvairāk saņems lopkopji, augļkopji, dārzeņu un kartupeļu audzētāji.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) atzinīgi vērtē priekšlikumus par bezakcīzes dīzeļdegvielas piešķiršanas kārtības maiņu, skaidrojot, ka marķētā degviela ir vienīgais veids, kā iegūt papildus dīzeļdegvielas litrus ražojošajiem lauksaimniekiem un no diferenciācijas iegūs visas nozares, jo tiks nodrošināta godīga attieksme. "Piemēram, piena lopkopības nozare, kas visvairāk cieta no Krievijas embargo, vidēji iegūs par 44 litriem vairāk (130 litrus uz hektāru) nekā šajā gadā," informē LOSP.

Finanšu ministrija iepriekš skaidroja, ka degvielas marķēšanu paredz Eiropas Savienības direktīva, taču līdz šim tā Latvijā nav ieviesta. Ja līdz šim piešķirtās atlaides tiks atzītas par prettiesiskām, sods tiks aprēķināts par visiem gadiem, kad atbrīvojumi piešķirti.

Paredzēts, ka izmaiņas par degvielas marķēšanu stāsies spēkā nākamā gada 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!