Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ir gatava atkāpties no amata, ja partiju priekšlikumi būtiski palielinās nākamā gada budžeta deficītu. To premjere trešdien apliecināja intervijā Latvijas Radio.

Straujuma norādīja, ka 2016. gada budžeta deficīts plānots 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Ministru vidū par nepieciešamo deficītu valda vienprātība, taču partiju frakcijās šī vienprātība samazinās, viņa minēja.

Pagaidām partijas nav noteikušas "sarkanās līnijas" - jomas, kurām jāpiešķir noteikts finansējums vai kurām to nedrīkst samazināt, savukārt Straujumas sarkanā līnija būtu būtiska budžeta deficīta palielināšana.

Straujuma atzina - ja partijas Saeimā būtiski palielinās budžeta deficītu, viņai nāksies atkāpties no amata. "Nevar iet uz 2% vai 3% deficītu. Tas ir neiespējami," viņa teica. Tāpat svarīgi ievērot valdības noteiktās prioritātes.

Jau vēstīts, ka atbilstoši Finanšu ministrijas (FM) prognozēm iekšzemes kopprodukts (IKP) 2016. gadā pieaugs par 3%, bet inflācijai gaidāms 2% kāpums. Budžeta deficīts plānots 1% apmērā no IKP.

Ministrijas 2016. gada budžetam ir iesniegušas jaunās politikas iniciatīvas (JPI) par kopumā gandrīz 547 miljoniem eiro. Vērienīgākās prasības ir Veselības ministrijai, Iekšlietu ministrijai un Satiksmes ministrijai, taču par valdības prioritātēm atzīta iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!