Foto: LETA

Saeima ceturtdien nodeva nākamā gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus izskatīšanai Saeimas komisijās.

Par budžeta projekta nodošanu Saeimas komisijām balsoja 64 deputāti no koalīcijas partijām, kā arī partijas "No sirds Latvijai". Pret bija septiņi Latvijas Reģionu apvienības deputāti, bet 16 tautas kalpi atturējās – 15 deputāti no partijas "Saskaņa", kā arī "No sirds Latvijai" pārstāve Silvija Šimfa.

Tāpat izskatīšanai komisijās nodots 2015.-2017. gada vidējā termiņa budžeta ietvara likumprojekts.

Saeima jau ceturtdien budžetu plāno atbalstīt arī pirmajā lasījumā, taču gan Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība"), gan Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK") iepriekš noliedza, ka deputātu darbs pie budžeta būtu formāls. Saeima atbild par visu budžetu kopumā, uzsvēra Šadurskis.

Deputāts Igors Pimenovs ("Saskaņa") Saeimas sēdē pauda kritiku par to, ka deputātiem nav pietiekami daudz laika iepazīties ar tik apjomīgiem dokumentiem un aicināja bužetu neatbalstīt. Šadurskis tikmēr aicināja Pimenovu ielūkoties e-pastā, kur budžets bijis laicīgi pieejams.

Jau vēstīts, ka 2015.gada konsolidētā budžeta ieņēmumi paredzēti 7,253 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi – 7,471 miljardu eiro apmērā apmērā. Salīdzinot ar šā gada budžetā plānoto, ieņēmumi plānoti par 209 miljoniem eiro jeb 2,97% lielāki, bet izdevumi pieaugs par 283 miljoniem eiro jeb 3,9%.

Par nākamā gada budžeta prioritāti atzīta sociālā un nacionālā drošība. Aizsardzības ministrijas izdevumi pamatfunkcijām 2015.gadā pieaugs par 37,9 miljoniem eiro.

Budžeta deficīts 2015.gadā paredzēts nedaudz lielāks, nekā šogad – 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet turpmākajos gados to plānots samazināt - 2016.gadā līdz 0,9% no IKP, bet 2017.gadā līdz 0,8% no IKP.

Nākamā gada budžets veidots, prognozējot, ka IKP pieaugs par 2,8%, bet 2016. un 2017.gadā ekonomikas izaugsme tiek prognozēta attiecīgi 3,3% un 3,6% apmērā.

Inflācijai 2015.gadā prognozēts 2,4% pieaugums.

Otrajā, galīgajā lasījumā Saeima budžetu plāno atbalstīt 17.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!