Foto: Shutterstock
Personām, iegādājoties kafiju un bezalkoholiskos dzērienus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ar interneta veikalu starpniecību, būs jāsamaksā akcīzes nodoklis valsts budžetā, paredz finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".

Šobrīd likumā noteikts, ka akcīzes nodokļa maksātāji ir personas, kas ieved kafiju un bezalkoholiskos dzērienus Latvijā. Taču praksē pastāv situācijas, kad personas iegādājas kafiju un bezalkoholiskos dzērienus ES dalībvalstīs ar interneta veikalu starpniecību, un tie tiek piegādāti uz Latviju.

Šajās situācijās, kad personas saņem kafiju un bezalkoholiskos dzērienus, neiestājas pienākums nomaksāt akcīzes nodokli valsts budžetā.

FM izstrādātie grozījumi paredz, ka personām, kas saņem kafiju un bezalkoholiskos dzērienus nodošanai patēriņam Latvijā, iestāsies pienākums nomaksāt akcīzes nodokli valsts budžetā.

Savukārt, ja kafija vai bezalkoholiskie dzērieni tiks realizēti fiziskām personām, izmantojot interneta veikalus, nodokļa maksātājs būs citas dalībvalsts persona, kas realizē kafiju un bezalkoholiskos dzērienus patēriņam Latvijā.

Plānots, ka ceturtdien FM izstrādāto likumprojektu izsludinās valsts sekretāru sanāksmē.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2016. gadā vērsa Saeimas deputātu uzmanību, ka Latvijā eksistē "nelegālais kafijas bizness" – valstī kafija tiek ievesta no ārzemēm, nemaksājot par to nodokļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!