Foto: LETA

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) padome otrdien pilnībā noraidījusi Reformu partijas (RP) ierosinājumu ieviest ostu nodokli, portāls “Delfi” uzzināja LDDK.

LDDK padomi otrdien ar ieceri ieviest ostu nodokli iepazīstināja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Pēc RP ierosinājuma Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi grozījumus Likumā „Par ostām", kas papildus ostu pārvalžu jau maksātajiem nodokļiem paredz 20% no visām Rīgas, Ventspils un Liepājas ostas iekasētajām maksām ieskaitīt valsts budžetā.

Pēc garām diskusijām, ieguvumu un zaudējumu analīzes padomes dalībnieki pilnībā noraidīja šāda likumprojekta pieņemšanu, jo plānotie grozījumi radīs līdzekļu nepietiekamību visās ostās.

Līdz ar to nepietiks līdzekļu Nacionālā Attīstības plāna realizācijai, kredītu apmaksai un dalībai Eiropas Savienības struktūrfondu projektos ar līdzfinansējumu. Līdz ar to ir apdraudēta ir ne vien plānoto Kohēzijas fonda līdzekļu apguve, bet arī esošo projektu realizācija, kas nozīmē, ka nāktos atmaksāt ES daudzus miljonus latu.

Tā kā vienīgā iespēja kompensēt finanšu līdzekļu nepietiekamību būtu esošo ostu maksu palielināšana, kravu apjoms caur Latvijas ostām samazinātos, kas radītu ne vien milzīgu zaudējumu valsts budžetam tiešā veidā, bet iedragātu visu tranzīta nozari un vairāk nekā 70 000 strādājošo, kuri nodarbināti tranzīta nozarē, labklājību.

LDDK padomes biedri atzīmēja, ka lielās ostas jau šobrīd valsts budžetā maksā ievērojamu nodokļu apjomu un to palielināt šobrīd nav nekādu iespēju.

LDDK ir lielākā darba devējus pārstāvošā organizācija  Latvijā un ir sociāli - ekonomisko sarunu partneris Saeimai,  Ministru kabinetam un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai.

Jau vēstīts, ka

Kā ziņots, valdības koalīcijas partneri nav konceptuāli iebilduši pret RP ierosinājumu par ostas nodevu.

RP rosina šos budžeta ienākumus no ostu nodevas novirzīt autoceļu uzturēšanai, "tādējādi atbrīvot budžeta naudu sociālajām vajadzībām - pedagogu, mediķu un iekšlietu sistēmas darbinieku algām un sociālajām garantijām", teikts partijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!