Foto: LETA
Valdība piektdien ārkārtas sēdē vienojusies, ka vēl meklēs avotus aptuveni diviem miljoniem eiro, lai rastu līdzekļus atbalstam audžuģimenēm un citiem prioritārajiem pasākumiem, pastāstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Punktu pie nākamā gada budžeta valdība varētu likt nākamnedēļ, taču līdz tam ministrijām vēl uzdoti daži mājasdarbi". Piemēram, Finanšu ministrijai (FM) kopa ar citām iesaistītajām ministrijām ir jāatrod vēl "nenoformulēts avots" audžuģimeņu atbalstam, norādīja Kučinskis.

Tāpat ministri piektdien vienojās par Liepājas cietuma būvniecības atlikšanu. Plānots, ka tā tiks sākta vien 2020. gadā un tiks pabeigta 2023. gadā, taču jau decembrī FM kopā ar Tieslietu ministriju būs jānāk klajā ar informatīvo ziņojumu par plānoto būvniecību.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) žurnālistus informācija, ka šobrīd ir nofiksēta fiskālā telpa nākamajiem trim gadiem: 2018. gadā – 117 miljoni eiro, 2019. gadā – 90 miljoni eiro un 2020. gadā vairāk nekā 260 miljoni eiro.

Ministri arī vienojušies, ka veselības jomai 2020. gadā tiks novirzīti papildu 144 miljoni eiro, lai nodrošinātu, ka nebūs finansējuma krituma starp 2019. un 2020. gadu, kā arī lai tuvinātos veselības finansējuma apjomam, ka būtu līdzvērtīgs 4% no IKP.

Finanšu ministre vērsa uzmanību, ka nākamgad veselībai papildus būs apmēram 200 miljoni eiro, ceļu sakārtošanai – 25 miljoni eiro, un demogrāfijas programmas pasākumiem – trešā bērna politikai 28 miljoni. Tāpat rasti arī "būtiski līdzekļi" Latvijas austrumu robežas sakārtošanai.

Ziņots, ka, īstenojot nemainīgu politiku, vispārējās valdības budžeta deficīts 2018. gadā būs 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), prognozēja FM.

Savukārt 2019. gadā deficīts varētu būt 0,9% no IKP, bet 2020. gadā tiek prognozēts budžeta pārpalikums 0,4% no IKP.

Tāpat FM prognozējusi, ka, atbilstoši jaunajām prognozēm, Latvijas ekonomikas izaugsme šogad paātrināsies līdz pat 3,7%, bet 2018. gadā būs 3,4% līmenī.

Līdz ar straujāku ekonomikas izaugsmi straujāks kļūs arī darba samaksas pieaugums, ko ietekmēs arī sarūkošie darbaspēka resursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!