Foto: Reuters/Scanpix
Komersantiem, kuri iesaistīsies dzērienu iepakojuma depozīta sistēmā, nebūs jāmaksā dabas resursu nodoklis. Savukārt tiem komersantiem, kuri nolems sistēmā neiesaistīties, jārēķinās ar desmitkārtīgu nodokļa pieaugumu.

To paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie Iepakojuma likuma un likuma "Par dabas resursu nodokli" grozījumi, kuri ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Nosakot dzērienu iepakojuma depozīta sistēmā iesaistītajiem komersantiem atbrīvojumu no dabas resursu nodokļa nomaksas, ministrija cer veicināt uzņēmēju interesi par iesaistīšanos sistēmā, kuru, saskaņā ar valdībā lemto, plānots ieviest no 2015. gada.

"Arī uzņēmējiem, iesaistoties šajā sistēmā, būs ne tikai pienākumi, bet arī praktiski ieguvumi nodokļa atbrīvojuma veidā," norādījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Tiem dabas resursu nodokļa maksātājiem, kuri neiesaistīsies depozīta sistēmā, paredzēts piemērot paaugstinātas nodokļa likmes – viņiem nodoklis būs jāmaksā desmitkāršā apmērā, paredz VARAM piedāvātie likuma grozījumi.

Aplēsts, ka dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešana kopumā izmaksās 14 – 18 miljonus latu.

Jau ziņots, ka valdība iepriekš atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto koncepciju obligātajai depozīta sistēmas ieviešanai dzērienu iepakojumam. To paredzēts īstenot, sākot no 2015.gada 1.janvāra.

Depozīta sistēma nozīmē to, ka cilvēkiem īpašos automātos būtu iespēja nodot izlietotās stikla pudeles, kā arī tukšās skārdenes un plastmasas jeb PET pudeles, pretī par to saņemot fiksētu atlīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!