Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja vairākus priekšlikumus nākamā gada budžetam, kuri iepriekš neguva atbalstu valdībā, kā arī izveidoja dažus jaunus priekšlikumus.

Komisija atbalstīja priekšlikumu piešķirt finansējumu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) monitoringa centra kapacitātes palielināšanai, kas paredz trīs darba vietu izveidi, tāpat deputāti atbalstīja piešķirt 12 801 latu Latvijas Radio korespondentes birojam Briselē, kā arī vēl 50 000 latu Latvijas Radio autortiesību maksājumu apmaksai.

Tāpat komisijas deputāti atbalstīja apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas priekšsēdētāja vietnieka Valērija Agešina priekšlikumus par finansējuma piešķiršanu dažādām Liepājas skolām 66 894 latu apmērā, kurus iepriekš neatbalstīja valdība.

Vienlaikus komisija arī atbalstīja vairākus ierosinājumus, kurus valdība iepriekš nevērtēja. Tā deputāti šodien atbalstīja ierosinājumu piešķirt 80 000 latu kā līdzfinansējumu nevalstisko organizāciju projektu veikšanai, komisija arī atbalstīja priekšlikumu par 100 000 latu piešķiršanu komandas sporta veidiem, kā arī atbalstīja ieceri piešķirt 50 000 latu Ventspils Augstskolai kā līdzfinansējumu projekta veikšanai.

Saeimas komisijas deputāti arī uzskata, ka nepieciešams piešķirt 40 000 latu Zilupes pašvaldībai, kas būtu līdzfinansējums siltuma sistēmas rekonstrukcijai, tāpat deputāti arī atsaukušies lūgumam par 10 000 latu piešķiršanu, kas nepieciešami PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbības atjaunošanai. Vēl komisijas deputāti atbalstīta ierosinājumu piešķirt 20 000 latu, lai bērni no reģioniem un mazākumtautību skolām varētu apmeklēt Leļļu teātri.

Deputāti otrdien arī nelēma par dažiem jautājumiem, kuri tika atlikti līdz trešdienas sēdei.

Lemjot par citiem priekšlikumiem nākamā gada budžetam, komisijas deputātu lēmumi neatšķiras no valdības pozīcijas, proti, atbalstīti tika tie priekšlikumi, kurus iepriekš akceptēja arī Ministru kabinets.

Kopumā otrdienas sēdē tika izskatīta lielākā daļa no priekšlikumiem budžetam, darbs virzījās samērā ātri un deputāti diskutēja tikai par tiem ierosinājumiem, par kuriem bija domstarpības.

Saeimas komisija neatbalstīja arī iepriekš valdībā noraidīto priekšlikumu par papildu finansējumu Tiesībsarga birojam noteikto uzdevumu un funkciju izpildei. Kā skaidroja Finanšu ministrijas pārstāvji, papildu finansējums tiesībsargam jau šogad tika piešķirts, tātad zināma līdzekļu atjaunošana jau notikusi, un patlaban neesot iespēju palielināt finansējumu arī nākamgad.

Komisijas deputāti arī noraidīja SC deputātu Igora Pimenova un Ivara Zariņa priekšlikumu palielināt "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" pamatkapitālu par 60 miljoniem latu. Pimenovs skaidroja, ka pamatkapitāla palielinājums ļautu īstenot programmas, kas vērstas uz Latvijas konkurētspējas un ekonomikas attīstību.

Tāpat otrdien tika noraidīti deputātes Elīnas Siliņas priekšlikumi, kuros viņa piedāvāja ietaupīt līdzekļus, likvidējot štata vietas Saeimas autobāzē un Saeimas Kancelejas administrācijā. Tāpat tika noraidīts Siliņas priekšlikums, kas paredzēja ietaupījumu no likvidētajām štata vietām. Kā skaidroja Siliņa, šīs štata vietas tikšot likvidētas, savukārt Saeimas budžetā šis ietaupījums netika iekļauts.

Par priekšlikumiem 2013.gada budžetam deputātiem būs iespēja balsot arī Saeimas plenārsēdē.

Rīt, 14.novembrī, komisija plāno pabeigt darbu pie nākamā gada budžeta projekta un pavadošo likumprojektu vērtēšanas. Savukārt pieņemt 2013.gada budžetu plānots 15.novembrī Saeimas plenārsēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!