Foto: Reuters/Scanpix

Šā gada deviņos mēnešos par tabakas izstrādājumiem iekasēti 143,77 miljoni eiro, kas ir par 1,8 miljoniem eiro jeb 1,24% mazāk nekā 2016. gada deviņos mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

VID skaidro, ka akcīzes nodokļa ieņēmumu samazinājumu radīja patēriņam nodoto cigarešu (par 3,2%), kā arī cigāru un cigarillu (par 17%) apjomu samazinājums.

Cigāru un cigarillu apjomu samazinājuma galvenais iemesls ir krasais akcīzes nodokļa likmes palielinājums par 36% no šī gada 1. janvāra, skaidro VID.

Savukārt iemesli, kas mazina legālo cigarešu patēriņu ir iedzīvotāju skaita pastāvīgais kritums, smēķētāju skaita samazinājums, kā arī elektronisko cigarešu tirgus paplašināšanās, ko veicina gan elektronisko cigarešu kā inovatīva produkta piesaiste jauniešu vidū, gan ievērojamā cenu atšķirība cigaretēm un elektroniskajām cigaretēm, pieļauj VID.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā akcīzes nodoklī par tabakas izstrādājumiem iekasēti 189,5 miljoni eiro, kas ir par 12,2 miljoniem eiro jeb 6,9% vairāk kā 2015.gadā, kad akcīzes nodoklī par tabakas izstrādājumiem tika iekasēti 177,3 miljoni eiro, bet 2014.gadā - 166,2 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!