Foto: F64

Eiropas Komisija (EK) pēc šā gada aprīlī iesniegtās Latvijas Valsts reformu programmas un Stabilitātes programmas izvērtēšanas 3.jūnijā ir nākusi klajā ar vairākām rekomendācijām, tostarp ieteikumu turpināt samazināt nodokļu slogu tieši zemāk atalgotajiem darba ņēmējiem, to pārliekot uz īpašuma un vides nodokļiem, kā arī uzlabojot nodokļu iekasēšanu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), komentējot EK rekomendācijas, otrdien atgādināja, ka likumdošanā jau ir iestrādāta norma, kas paredz nākamgad par vienu procentpunktu samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

"Darbaspēka nodokļu samazināšana tā vai citādi tiks turpināta, bet jādomā par kompensējošiem mehānismiem," sacīja valdības vadītāja, piebilstot, ka, viņasprāt, darbaspēka nodokļu likmju samazināšanas ietekmē kritušos budžeta ieņēmumus būtu jākompensē, aktīvāk samazinot ēnu ekonomikas īpatsvaru.

EK savās rekomendācijās gan norādījusi, ka Latvijā nodokļu īpatsvars ir viens no zemākajiem ES - 27,6% no iekšzemes kopprodukta.

Kopumā EK Latvijai ir izteikusi piecas rekomendācijas. Cita starpā EK iesaka Latvijai paātrināt reformas izglītībā, veikt uzlabojumus veselības aprūpes sistēmā, pabeigt reformas tiesu sistēmā, turpināt reformas publiskajā pārvaldē un valstij piederošo uzņēmumu pārvaldībā, kā arī stiprināt Konkurences padomes institucionālo un finansiālo neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!