Foto: F64
Daļu kultūras finansējuma varētu novirzīt veselības aprūpei, jo Latvijā kultūrai atvēlēts neadekvāti daudz naudas, pauda Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais.

"Teiksim, veselības aprūpē mēs finansējam stipri mazāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (..) Tas nozīmē to, ka mums ir mazāk speciālistu varbūt nekā cilvēkiem vajadzētu, lai viņi varētu saņemt normālu pakalpojumu, mums mazāk naudas ir tādiem medikamentiem, kuri varētu efektīvāk cilvēkus izārstēt, un virkne citu problēmu. Ja mēs tagad paskatāmies, bet mēs to naudu kultūrai iztērējam, kas varētu šiem mērķiem iet, tad, kas tad mums ir svarīgākais? Mums nāk jauni dziesmusvētki - nu labi, tur aizies. Un tad vajag jaunu muzeju uzcelt un koncertzāli vajag, un izstāžu telpas jaunas - nu tur aiziet, pamazām sakrājas. Mums [finansējums kultūrai] ir vairāk nekā citiem. (..) Tātad, kādēļ mums trūkst - tādēļ, ka mēs tērējam kaut kur vairāk," sacīja Platais.

Vienlaikus eksperts uzsvēra, ka finansējuma trūkums veselībai, kā arī citām būtiskām jomām, saistīts arī ar nepietiekamo līdzekļu daudzumu, kas jāiemaksā kopējā valsts kasē. "Kādēļ vēl trūkst? Trūkst vēl tādēļ, ka mēs kopējā kasē nepietiekami daudz iemaksājam. Un tajā brīdī, kad mums no tās kopējās kasītes vajag paņemt, tad tur jau stāv kaut kādi jauni cilvēki, Finanšu ministrija, tad tur Fiskālā padome saka "tālāk nevajag, uz parāda arī nedariet" - lūk, te ir tādas bildes, kas ir jāskata," norādīja padomes priekšsēdētājs.

Platais norādīja, ka neatbalsta veselības aprūpei nepieciešamā finansējuma nodrošināšanu uz parāda rēķina, jo pēc tam aizlienēto naudu būs jāatdot. "Bet, padomājiet. Labi - aiziesim uz restorānu uz "krīta" un tad domāsim par atdošanu pēc tam. Nu nav labi. Nu labi, ir lietas, par kurām var aizņemties, un mēs zinām, ka tas palīdzēs mums atsperties un kaut ko darīt, bet ir lietas, kur ir jāmaksā, kur ir nelāgi nesabalansēt," pauda FDP priekšsēdētājs.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Tā sāka darbu 2014. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!