Foto: LETA

Ēnu ekonomikas apmērs Latvijā līdz 2020.gadam būtu jāsamazina līdz Eiropas Savienības (ES) vidējam līmenim - 18,3%, norāda finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Salīdzinājumam pašlaik ēnu ekonomikas apmērs Latvijā ir ap 23,6%.

"Tas ir izdarāms tikai koordinēti sadarbojoties valsts pārvaldes iestādēm ar kontrolējošiem dienestiem un sociālajiem un sadarbības partneriem. Tāpat būtiska nozīme ir tieši iedzīvotāju neiecietībai pret krāpšanos nodokļu jomā, jo šādi atsevišķas personas gūst labumu uz visas sabiedrības labklājības rēķina, atņemot līdzekļus tik būtiskām jomām kā veselība, izglītība, sociālā aizsardzība un drošība," uzsver Reirs.

Finanšu ministrija (FM) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) ceturtdien Ministru prezidentes Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdē iepazīstināja valdības pārstāvjus un sociālos un sadarbības partnerus ar līdz šim paveikto ēnu ekonomikas mazināšanā, kā arī turpmākajiem stratēģiskajiem rīcības virzieniem, lai ēnu ekonomikas apmērs samazinātos līdz ES vidējam līmenim.

Lai sasniegtu nosprausto mērķi un mazinātu ēnu ekonomikas apmēru Latvijā vismaz par vienu procentpunktu gadā, sasniedzot Eiropas vidējo līmeni līdz 2020. gadam, FM piedāvā vairākus savstarpēji koordinētus rīcības virzienus.

Viens no virzieniem ir "Valdības ēnu ekonomikas ietekmes mazināšanas projektu" kompleksa realizācija nozarēs ar vislielāko nodokļu nomaksas neatbilstību. Tā būtu kā efektīva nodokļu administrācijas un nozares politikas veidotāju ilgtermiņa dialoga platforma ar nozares dalībniekiem.

Nodokļu politikas jomā paredzēts turpināt darbu pie normām, kas veicina labprātīgu nodokļu samaksu, pilnveidot mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanu, uzlabot normatīvos aktus, kas sekmē ēnu ekonomikas mazināšanu, kā arī paredzēt īpašus politikas risinājumus mazajiem uzņēmumiem.

Tāpat būtisks aspekts ir nodokļu nomaksas morāles maiņa, kas panākama caur efektīvu informācijas apmaiņu, komunikācijas un izglītošanas procesu. Ikvienam sabiedrības loceklim ir jāizprot, ka ēnu ekonomika ne tikai kropļo veselīgu konkurenci uzņēmējdarbības vidē, bet arī būtiski ierobežo iedzīvotāju labklājības attīstību un kopējās valsts izaugsmes iespējas.

Svarīgi ir arī pārskatīt sankciju mehānismu efektivitāti nozarēs ar vislielāko nodokļu nomaksas neatbilstību un padarīt efektīvāku iesniegto lietu izskatīšanu un sodu piemērošanu, skaidro ministrija.

Ņemot vērā to, ka ēnu ekonomikas mazināšana ir valsts kopējs uzdevums, kurā jāiesaistās ne tikai FM un VID, sēdes dalībnieki vienojās par to, ka nozaru ministrijas un sociālie un sadarbības partneri tuvākajā laikā FM iesniegs priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai savās nozarēs - it īpaši tādās prioritārajās jomās kā būvniecība, mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, sabiedriskie pārvadājumi un pakalpojumu sektors, kurās izvairīšanās no nodokļu nomaksas un patiesās peļņas slēpšana ir īpaši izplatīta.

FM norāda, ka ēnu ekonomikas mazināšana ir īpaši svarīga sabalansētai resursu pieejamībai. Piemēram, tās samazināšana par vienu procentpunktu varētu dot papildu ienākumus valsts budžetā 50 līdz 70 miljonu eiro apmērā, ko novirzīt visām valsts prioritārajām jomām, kvalitatīviem publiskajiem pakalpojumiem, investīcijām Latvijas drošībā un attīstībā.

Jau vēstīts, ka pēc austriešu ekonomikas profesora Frīdriha Šneidera pētījuma prognozētais ēnu ekonomikas apmērs Latvijā 2015. gadā ir zemākais Baltijā - 23,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Lietuvā un Igaunijā tie ir attiecīgi 25,8% un 26,2% no IKP.

Savukārt Rīgas ekonomikas augstskolas Ilgtspējīga biznesa centra pētnieka Arņa Saukas pētījuma rezultāti liecina, ka 2014. gadā ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir 23,5%, kamēr Lietuvā - 12,5% un Igaunijā - 13,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!