Foto: Valsts kanceleja
Diskusijas par valsts budžeta finansējuma sadalīšanu valdībā notiek vairākus mēnešus, taču uz valsts budžeta 2. lasījumu dažādiem mērķiem bez īpašām debatēm nereti tiek atvēlētas visai iespaidīgas summas.

Portāls "Delfi" apkopoja dažus piemērus par to, kādiem nolūkiem, skatot valsts budžetam iesniegtos priekšlikumus, valdība un Saeima ir nolēmusi piešķirt nodokļos samaksāto naudu.

100 tūkstoši eiro koncertam par godu Latvijas dalībai ES

Foto: Reuters/Scanpix

Saskaņā ar budžeta likumu, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 100 tūkstoši eiro pārdalīti uz Ārlietu ministrijas programmu "Diplomātiskās misijas ārvalstīs".

Minētā summa tomēr tiks izmantota nevis diplomātu darba apmaksai, bet , lai nodrošinātu televīzijas koncerta rīkošanu par godu Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā desmitajai gadadienai. Koncerta programmā plānots ietverti Eiropas mūziku un dejas populāru Latvijas mākslinieku izpildījumā, kā arī augstu Latvijas amatpersonu, citu ES dalībvalstu un ES institūciju augstu amatpersonu apsveikumus.

3,33 miljoni eiro brīvpusdienu dotācijas apmēra palielināšanai

Foto: LETA

Lai no 2014. gada 1. septembra nodrošinātu brīvpusdienas trešo klašu skolēniem, kā arī no līdzšinējiem 1,14 eiro līdz 1,42 eiro dienā palielinātu pirmās un otrās klases skolēnu brīvpusdienu nodrošināšanai paredzēto valsts budžeta dotāciju, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un valsts budžeta izpildes gaitā sadalāmā finansējuma Izglītības un zinātnes ministrijai piešķirti 3 333 361 eiro.

170 tūkstoši eiro spīdveja sacensību organizēšanai Rīgā

Foto: DELFI

Atbalstot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumu par 740 tūkstošu eiro piešķiršanu dotācijām sporta federācijām, Saeimas vairākums nolēmis 170 745 eiro atvēlēt spīdveja "Grand Prix" sacensību organizēšanai Rīgā.

19 tūkstoši eiro – sporta klubam 'AMI' sporta tērpu iegādei

Foto: PantherMedia/Scanpix

Reformu partijas deputāti, par naudas avotu izmantojot līdzekļus neparedzētiem gadījumiem, sarūpējuši 19 000 eiro sporta tērpu dizaina izstrādei un sporta tērpu iegādei profesionālās izglītības sporta klubam "AMI".

Priekšlikumu, kura iesniedzēji norādījuši, ka tādējādi tiks īstenots vienota dizaina sporta tērpu pilotprojekts, atbalstīja gan valdība, gan Saeima.

Par 27 035 eiro taps mācību līdzekļi priekšmetam ‘Dzīvesziņa’

Foto: Saeimas administrācija

Ar Nacionālās Apvienības gādību, ģimenes izglītības un attīstības fonds "Ābeļzieds" saņems 27 035 eiro lielu valsts budžeta finansējumu mācību priekšmeta "Dzīvesziņa" standarta, programmas un mācību līdzekļa izstrādei.

Nodrošinās valdību kritizējošās Latvijas Pensionāru federācijas darbību

Foto: Saeimas administrācija

Neraugoties uz Latvijas Pensionāru federācijas iebildumiem pret valdības nevēlēšanos 2013. gadā indeksēt visas pensijas, 2014. gada valsts budžetā paredzēta 7000 eiro liela dotācija federācijas darbības nodrošināšanai. Par to parūpējušies neatkarīgie deputāti no tā dēvētā Olšteina sešinieka. 

‘Džimbas drošības skolai’ 42 686 eiro no dienas centriem plānotās naudas

Foto: Publicitātes foto

Valdība un Saeima, skatot budžetu galīgajā lasījumā, atbalstījusi "Vienotības" deputāta Arvila Ašeradena priekšlikumu par 42 686 eiro samazināt dienas centru līdzfinansēšanai sākotnēji paredzētos līdzekļus. Minētā summa 2014. gadā tiks piešķirta centram "Dardedze" programmas "Džimbas drošības skola" īstenošanai.

Šī programma izstrādāta vardarbības pret bērniem risku mazināšanai un tās ietvaros bērniem māca personiskās drošības iemaņas saskarsmē ar citiem cilvēkiem - pazīstamiem, svešiem, vienaudžiem vai pieaugušajiem.

Pētīs Krievijas mediju ietekmi

Foto: F64

Atbalstot attiecīgu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumu, Saeima nolēmusi piešķirt 13 500 eiro Austrumeiropas politikas pētījumu centram, kam par šo naudu jāizpēta Krievijas mediju ietekme uz sabiedrisko domu Latvijā.

Valsts dotācija - trim konkrētām filmām

Foto: Saeimas administrācija

"Studija F.O.R.M.A." cerēto 1,335 miljonu eiro vietā filmas "Dvēseļu putenis" uzņemšanai saņems tikai 200 000 eiro, nolēmusi Saeima.Ar mazāku summu - 6659 eiro - tiks atbalstīta Jaunrades centra iecere uzņemt dokumentālu filmu, kas veltīta Augstākās Padomes deputāta Eduarda Berklava simtajai dzimšanas dienai.

Dotāciju šīs filmas uzņemšanai piešķirt ierosināja Nacionālā Apvienība.Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcija parūpējusies par 35 500 eiro lielu dotāciju fondam "Sibīrijas bērni", kas par šiem līdzekļiem plāno pabeigt filmu "Kur palika tēvi?" un tulkot grāmatu "Sibīrijas bērni" krievu valodā.

Dailes teātris tiks pie jauniem prožektoriem

Foto: LETA

"Vienotības" Saeimas frakcija 2014. gada valsts budžetā sarūpējusi 34 200 eiro lielu finansējumu Dailes teātrim, kam nauda nepieciešama "spot" prožektoru iegādei Lielās zāles vajadzībām.

Ar 7000 eiro pabalstīs Vislatvijas dziesminieku saietu

Foto: Saeimas administrācija

Ar Nacionālās Apvienības deputātu gādību, pie 7000 eiro lielas dotācijas, kas paredzēta Vislatvijas dziesminieku saieta organizēšanai, tiks Latvijas Mūzikas atbalsta fonds.

Dos artavu Bērnu slimnīcas Onkoloģijas nodaļas rekonstrukcijā

Foto: DELFI

Jau vairākus gadus Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļas rekonstrukcijai tiek vākti iedzīvotāju ziedojumi. Nākamgad rekonstrukcijai paredzēti 60 790 eiro lieli valsts budžeta līdzekļi, kurus piešķirt ierosināja neatkarīgie deputāti.

Skolām būs jumti, bērnudārzam - rotaļlaukums

Foto: F64

Aglonas novada Priežmalas pamatskola 2014. gadā beidzot tiks pie valsts budžeta finansējuma skolas jumta nomaiņai. Par to gādājuši "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti.Savukārt Nacionālās Apvienības deputāti sarūpējuši 7917 eiro lielu valsts budžeta finansējumu rotaļlaukuma atjaunošanai Alūksnes novada Alsviķu bērnudārzā "Saulīte". 

Tāpat viņi sagādājuši 10 000 eiro lielu budžeta finansējumu Dundagas bērnudārza "Kurzemīte" mūzikas zāles renovācijai.Savukārt par Līgatnes novada skolas pievedceļa apgaismojuma izveidi, rosinot šim mērķim piešķirt 18 000 eiro, gādājuši Reformu partijas Saeimas frakcijas deputāti.

Operas svētki būs arī Jēkabpilī

Foto: DELFI

Jēkabpiliešus nākamgad priecēs operas svētki - ar ierosinājumu par 10 000 eiro lielas valsts budžeta dotācijas piešķiršanu, par to parūpējušies "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!