Foto: LETA

Patlaban nevajadzētu pārsteigties ar nodokļu atcelšanu "dzīvesstila uzņēmumiem", sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Trešdien raidījumā "Panorāma" ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) atzina, ka viņš piedāvās mazus "dzīvesstila uzņēmumus" atbrīvot no nodokļa pilnībā.

Savukārt Reizniece-Ozola uzskata, ka šādu mazo uzņēmumu nodokļu regulējuma izmaiņas būtu jāskata kontekstā ar pašreizējo nodokļu režīmu, kas attiecas tieši uz mazajiem uzņēmumiem, piemēram, patentmaksas u.c.

"Protams, mazajiem uzņēmumiem ir nepieciešami nodokļu atvieglojumi, bet, piedāvājot ko jaunu, ir jāsaprot, kuru esošo regulējumu aizstāt ar jaunu. Ekonomikas ministra piedāvājums ir sagatavots izolēti no esošā regulējuma," sacīja finanšu ministre.

Viņa atgādināja, ka Ekonomikas ministrijai (EM) drīzumā jāizstrādā mikrouzņēmumu nodokļa režīma reforma, kuras kontekstā varētu ietvert arī īpašu regulējumu "dzīvesstila uzņēmumiem", bet ministre šādu piedāvājumu vēl neesot redzējusi.

Šonedēļ publiskai apspriedei nodots EM konceptuālais ziņojums par uzņēmējdarbības uzsākšanas un mazās uzņēmējdarbības ekosistēmu un turpmāk nepieciešamajiem atbalsta stimuliem. Ziņojumā EM piedāvā Ministru kabinetam apstiprināt virkni risinājumu turpmākai uzņēmējdarbības uzsākšanas un mazās uzņēmējdarbības ekosistēmas veidošanai.

Pirmkārt, piedāvāts strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu attīstībai ieviest minimālo fiksēto maksājumu nodarbinātajiem, strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu jeb "start-up" likumu un atbalsta programmu augsti kvalificētu darbinieku piesaistei, kā arī izstrādāt papildu atvieglojumus, piemēram, atvieglot ārzemju kvalificēta darbaspēka pieņemšanu darbā Latvijas strauji augošajos uzņēmumos, atvieglot strauji augošu uzņēmumu likvidēšanas procedūru utt.

Otrkārt, uzņēmējdarbības uzsācējiem paredzēts ieviest pakāpeniskas izaugsmes stimulu, nosakot vienkāršotu nodokļu deklarāciju iesniegšanas kārtību Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kā arī paredzēt, ka esošie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji izmanto Mikrouzņēmumu nodokļa likumu vēl divus gadus.

Treškārt, uzņēmumiem ar mazu saimnieciskās darbības apgrozījumu piedāvāts saglabāt līdzšinējos nodokļa maksāšanas režīmus un noteikt tikai uzņēmējdarbības paziņošanu VID ar saimnieciskās darbības apgrozījumu līdz desmit valstī noteiktajām minimālajām mēnešalgām, kā arī ieviest patentmaksu 150 eiro mēnesī par saimniecisko darbību ar apgrozījumu līdz 12 000 eiro gadā, bet pie noteiktiem nosacījumiem ne lielāku kā 24 000 eiro gadā, nosakot iespēju maksāt to par vienu, trim, sešiem vai 12 mēnešiem avansā un pieļaujot šo režīmu izmantot saimnieciskās darbības veicējiem ar darbinieku skaitu līdz trīs.

EM atzīts, ka plānotajiem grozījumiem normatīvajos aktos, kas saistīti ar nodokļu nomaksas režīma noteikšanu strauji augošiem uzņēmumiem, ir nepieciešams stāties spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Iepriekš ekonomikas ministrs intervijā aģentūrai LETA atzina, ka EM iecerējusi atbalstu "dzīvesstila uzņēmumiem", kas lielākoties attieksies uz reģionāliem uzņēmumiem, kas ražo, piemēram, sveces, pirtsslotas utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!