Foto: F64

Saeima ceturtdien uzdeva Finanšu ministrijai (FM) izvērtēt kolektīvo iesniegumu, kurā rosināts ieviest progresīvu nodokļu sistēmu, pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Saeima noteikusi, ka šī iniciatīva jāizvērtē FM izveidotajā Nodokļu politikas pamatnostādņu 2017.–2021. gadam izstrādes darba grupā.

Lēmumu Saeima pieņēmusi, pamatojoties uz kolektīvo iesniegumu "Par progresīvu nodokļu sistēmu". Iniciatīvas autori rosina pakāpeniski pārveidot nodokļus, ieviešot progresivitāti darba algām noteikto nodokļu iekasēšanā.

"Nevienlīdzība Latvijā ir sasniegusi Eiropā visaugstāko, civilizētā sabiedrībā nepieņemamu līmeni. Tas nozīmē, ka nodokļi ir lielāki tiem, kam ienākumi mazi, bet ļoti bagātie maksā pavisam maz. Progresīva nodokļu sistēma ir pamats, lai Latvijā veidotos sabiedrības vidusslānis, ekonomikas izaugsmes augļus varētu baudīt visi, ne vien šaura sabiedrības grupa un ikviens sabiedrības loceklis ar godīgu darbu varētu nopelnīt cienīgu atalgojumu," norāda iniciatīvas iesniedzēji.

Kolektīvais iesniegums Saeimā iesniegts pagājušā gada decembrī, un to parakstījuši 10 657 pilsoņi.

Saeima pagājušajā nedēļā FM nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā uzdeva izvērtēt arī kolektīvo iesniegumu "Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas parauga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!