Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamā gada budžeta pedagogu algām pieprasījusi papildus turpat astoņus miljonus latu, Finanšu ministrija (FM) rosina atbalstīt vien 237 000 latu piešķiršanu. Arī Veselības ministrijas (VM) pieprasījums par 54 miljoniem latu nākamgad palielināt finansējumu, atbalstīts vien daļēji un piedāvāts piešķirt 14 miljonus latu, liecina FM apkopotie dati par nākamā gada ministriju budžeta pieprasījumiem.

Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne portālam "Delfi" skaidroja, ka par budžeta sagatavošanu atbildīgā ministrija patlaban ir piesardzīgi noskaņota pret priekšlikumiem strauji celt atsevišķu sabiedriskā sektora nozaru algas.

"Finanšu ministrija mēģina sagatavot piedāvājumu atbilstoši fiskālajai telpai, bet mums ir jāatrod sabalansēts piedāvājums, kā pakāpeniski virzīties uz izdevumu palielināšanu sociāli atbildīgā veidā, pirmkārt atbalstot atalgojuma palielināšanu tajos sektoros, kur līdz šim tas nav darīts, piemēram, veselības aprūpes nozarē," teica Bāne.

Viņa arī uzsvēra, ka pagaidām valdībā asākās diskusijas bijušas par budžeta ieņēmumu daļu, savukārt diskusijas par nākamgad plānoto izdevumu palielināšanu reāli uzsāks tikai šonedēļ.

IZM nākamā gada budžetā pieprasa 7,97 miljonus latu papildu finansējumu skolotājiem ar augstāko darba kvalitātes pakāpi.

Pašlaik pedagogiem pēc IZM noteiktās novērtēšanas sistēmas piešķir pakāpes no 1 līdz 5.

Pirmā – zemākā - pakāpe paredz, ka pedagogi apgūst uzskatāmus faktus, darbojas saskaņā ar noteikumiem atbilstoši standartsituācijām. Savukārt augstākā – piektā pakāpe paredz, ka pedagogs darbojas radoši gan standarta, gan it īpaši nestandarta situācijas, balstoties uz profesionālo pieredzi un sistemātisku zināšanu papildināšanu.

Patlaban piemaksas jau saņem 4. un 5. kvalitātes pakāpi ieguvušie pedagogi, bet no šī gada 1. septembra 8% liela piemaksa plānota arī 3.kvalitātes pakāpi ieguvušajiem skolotājiem. 4. un 5. kvalitātes pakāpi ieguvušie pedagogi saņems attiecīgi 10% un 12% lielu piemaksu.

Nākamā gada budžetā IZM lūgusi pedagogu algām un piemaksām 4. un 5.pakāpi sasniegušajiem skolotājiem atvēlēt 7,97 miljonus latu, bet FM piedāvājumā atbalstīta vien 237 834 latu piešķiršana.

Zinātnei IZM lūgusi 21,38 miljonus latu, bet FM piedāvā atbalstīt 1,3 miljonu latu piešķiršanu. Kopumā no IZM pieprasītajiem 30 miljoniem latu, FM piedāvāja atbalstīt 1,7 miljonu latu piešķiršanu.

VM savukārt lūgusi 54 miljonus latu, no tiem 24,3 miljoniem latu VM vēlējās atvēlēt ārstu un medmāsu algu celšanai, bet FM piedāvā šīm mērķim nākamgad piešķirt 7,1 miljonu latu. Ambulatorajai ārstniecībai paredzēto zāļu iegādes izdevumu kompensācijas un centralizētas medikamentu iegādes nodrošināšanai VM vēlējās papildus saņemt 22 miljonus latu, bet FM atbalstījusi 3,1 miljona latu piešķiršana.

Aizsardzības ministrija dažādiem mērķiem vēlējās palielināt finansējumu par 7,1 miljonu latu, bet FM atbalstījusi 11 miljonu latu piešķiršanu, lai saglabātu tikpat lielu finansējuma īpatsvaru no iekšzemes kopprodukta kā 2013.gadā. No 5,7 miljoniem latu, ko lūgusi Ārlietu ministrija, rosināts atbalstīt trīs miljonu latu pieprasījumu, no 21 miljona latu, ko lūgusi Ekonomikas ministrija, FM piedāvā piešķirt 206 000 latu.

No FM nepieciešamā aptuveni pusmiljona latu nākamgad rosināts palielināt finansējumu par 132 000 latu, bet no Iekšlietu ministrijas prasītajiem 7,7 miljoniem latu piešķirt 2,5 miljonus.

No Zemkopības ministrijas prasītajiem 10 miljoniem FM piedāvā piešķirt 91 miljonu latu, bet Satiksmes ministrijai no nepieciešamajiem 29 miljoniem papildus piedāvāts atvēlēt 20,8 miljonus latu. Gandrīz visa šī summa plānota autoceļu atjaunošanai.

No Labklājības ministrijas prasītajiem 45 miljoniem latu, FM rosina atbalstīt 6,4 miljonu latu atvēlēšanu, bet Tieslietu ministrijas lūgums piešķirt papildus gandrīz divus miljonus latu atbalstīts.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija lūgusi 13 miljonus latu, no kuriem lielāko daļu – 10 miljonus latu, pašvaldību investīciju projektiem, bet FM piedāvā papildus piešķirt vien 458 000 latu.

Kultūras ministrijai no 161 000 latu pieprasījuma piedāvāts atbalstīt 51 000 latu piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!