Foto: Saeimas administrācija
Otrdien, 1. oktobrī, kas, atbilstoši likumam, ir pēdējais termiņš ikgadējā valsts budžeta likuma iesniegšanai Saeimā, tikai pāris stundas pēc likuma "Par valsts budžetu 2014. gadam" apstiprināšanas valdībā, finanšu ministrs Andris Vilks (V) Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) svinīgi iesniedza budžeta projektu.

Pasniedzot parlamenta spīkerei tradicionālo budžeta portfeli, Vilks jokoja, ka, ņemot vērā, ka šis ir pirmais valsts budžets, kur visi ieņēmumi un izdevumi izteikti eiro valūtā, arī budžeta portfelis esot īpaši smags. "Mēs zinām, ka eiro viss ir lielāks," sacīja ministrs.

Vilks un Āboltiņa īpaši uzsvēra, ka 2014. gada valsts budžets tapis smagās diskusijās.

"Šis budžets daudz dod ļoti daudzām cilvēku grupām," pauda Āboltiņa, uzsverot, ka tieši budžeta likums paredz algu palielinājumu vairākām sabiedriskajā sektorā strādājošo grupām, lielāku atbalstu pensionāriem un vientuļajām māmiņām.

Par likuma virzību Saeimā atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) stāsta, ka jau šonedēļ parlaments lems par budžeta un to pavadošo likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās.

Par 2014. gada budžeta, vidēja termiņa budžeta ietvara 2014.-2016. gadam un budžetu pavadošo likumprojektu paketes pieņemšanu 1. lasījumā Saeima lems 17. oktobrī, bet galīgajā lasījumā to plānots pieņemt 6. novembrī, kad plānots sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi.

2014. gada valsts budžetā tā ieņēmumi prognozēti 7004,3 miljardi eiro, bet izdevumi – gandrīz 7,143 miljardi eiro. Budžeta deficīts būs aptuveni 138 miljoni eiro jeb 0,9% no iekšzemes kopprodukta. Budžeta likuma projektā paredzēts, ka nākamgad Latvijas IKP pieaugs par 4,2%, bet inflācija būs 2,3%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!