Foto: F64

Darbaspēka nodokļos pērn Latvijā visvairāk samaksājis valsts uzņēmums "Latvijas dzelzceļš", kā arī veikalu ķēde "Maxima Latvija", liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija. Izvērtējot nodokļu nomaksu par vienu darbinieku, līderos gan izvirzās IT un finanšu uzņēmumi.

Runājot par ēnu ekonomiku, Finanšu ministrija uzsver, ka cilvēku sociālais nodrošinājums atkarīgs no tā, cik daudz samaksāts nodokļos. Proti, jo lielākas summas samaksātas darbaspēka nodokļos, jo lielāki būs iespējamie pabalsti un pensijas.

VID apkopotā informācija liecina, ka visvairāk pērn Latvijas valsts budžetā iemaksāja trīs naftas produktu tirgotāji – SIA "Circle K Latvia" (iepriekš "Statoil Fuel & Retail Latvia"), SIA "Neste Latvija" un SIA "Orlen Latvija".

"Circle K Latvia" kopbudžetā kopumā iemaksājusi 182,4 miljonus eiro, "Neste Latvija" – 120,3 miljonus eiro, bet "Orlen Latvija" – 118,4 miljonus eiro.

Darbaspēka nodokļos savukārt visvairāk samaksājusi valsts AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) – 41,79 miljonus eiro, SIA "Maxima Latvija" – 25,68 miljonus eiro un Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" – 25,56 miljonus eiro. Jānorāda, ka LDz un "Maxima" arī ir lielākie uzņēmumi pēc nodarbināto skaita, un arī "Rīgas satiksme" ir to uzņēmumu vidū, kur nodarbināts visvairāk cilvēku.

Izvērtējot nodokļu nomaksu par vienu darbinieku vidējos un lielajos uzņēmumos (kuros ir vismaz 50 darbinieki) pirmajā vietā izvirzās IT uzņēmums "Forticom". Otrajā vietā ir "Expobank", bet trešajā – finanšu e-komercijas risinājumu sniedzējs "Transact Pro". Tādējādi šo uzņēmumu darbinieki uzskatāmi par sociāli vislabāk nodrošinātajiem.

Par darbaspēka nodokļiem uzskata iedzīvotāju ienākuma nodokli – 23% un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Sociālās apdrošināšanas iemaksu likme 2016. gadā un šogad ir 34,09%, no kuriem darba devējs maksā 23,59%, bet darba ņēmējs – 10,50%.

VID mājaslapā publicēta informācija par nodokļu maksātāju (komersantu) pagājušajā gadā samaksāto VID administrēto nodokļu kopsummu. Atsevišķi izdalīti dati par iedzīvotāju ienākuma nodokļa kopsummu un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kopsummu, kā arī par vidējo nodarbināto personu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!