Foto: Publicitātes foto
Latvijas kopbudžetā lielākās nodokļu summas iemaksā bankas, kā arī meža nozares, transporta un loģistikas, IT sektora un telekomunikāciju jomas uzņēmumi, pavēstīja "Baltijas komunikāciju centra" projektu vadītāja Jūlija Pumpe.

Vērtējot par vienu darbinieku samaksātos nodokļus, līderi ir bankas un IT programmizstrādātāju uzņēmumi un servisa sniedzēji, kas gadā par vienu darbinieku nodokļos nomaksā līdz pat 20 tūkstošiem eiro.

Banku nozarē "ABLV Bank", kas nodarbina 690 darbiniekus, gadā par vienu darbinieku darba nodokļos nomaksā gandrīz 20 tūkstošus eiro, bet "Rietumu banka" nodarbina apmēram 800 darbiniekus un par katru darbinieku gadā nodokļos nomaksā 13 tūkstošus eiro.

"Swedbank" nodarbina aptuveni 2000 darbinieku, par vienu darbinieku gadā darba nodokļos samaksājot gandrīz 9 tūkstošus eiro. Līdzīgi arī "SEB banka" vidēji par vienu darbinieku gadā nodokļos nomaksā mazliet vairāk nekā 9 tūkstošus eiro, kopumā nodarbinot 1050 darbiniekus. Savukārt banka "Citadele" nodarbina 1301 darbinieku un gadā viena darbinieka nodokļiem tiek atvēlēti gandrīz 10 tūkstoši eiro. Vidējā nodokļu maksājumu summa gadā par vienu darbinieku banku nozarē sasniedz vairāk nekā 12 tūkstošus eiro.

IT nozarē vadošais uzņēmums 2015. gadā pēc neto apgrozījuma bija "Tieto Latvia", kur strādā 753 darbinieki, un par vienu darbinieku uzņēmums gadā nodokļos nomaksā 11 tūkstošus. Kopumā pieci lielākie IT programmizstrādātāju un pakalpojumu sniedzēji vidēji nodokļos par vienu darbinieku maksājuši 12,9 tūkstošus eiro.

Meža jomas lielākajā uzņēmumā – "Latvijas valsts mežos" – strādā aptuveni 1249 darbinieki, un gadā par vienu darbinieku nodokļos tiek nomaksāti mazliet mazāk nekā 10 tūkstoši eiro. Kopumā lielākie uzņēmumi vidēji par vienu darbinieku nodokļos nomaksā gandrīz 9,66 tūkstošus eiro.

Transporta, tranzīta un loģistikas nozarē līderis pēc nodokļu nomaksas ir AS "Latvijas dzelzceļš". Uzņēmumā strādā 7043 darbinieki, un vidēji par vienu darbinieku nodokļos gadā tiek nomaksāti seši tūkstoši eiro. Vidējā nodokļos nomaksātā summa nozares lielākajos uzņēmumos par vienu darbinieku gadā ir 7,65 tūkstoši eiro.

Telekomunikācijas nozares līderis "Lattelecom", kura paspārnē strādā 1422 darbinieki, gadā par vienu darbinieku nodokļus samaksā aptuveni 9 tūkstošus eiro. Pieci lielākie nozares uzņēmumi vidēji nodokļos par vienu darbinieku nomaksā mazliet vairāk nekā 11 tūkstošus eiro.

Raugoties no darba ņēmēju puses, lielākie uzņēmumi pēc neto apgrozījuma Latvijā 2015. gadā, kas veic vismazākās nodokļu iemaksas par vienu darbinieku, ir mazumtirdzniecības uzņēmumi. Piemēram, "Rimi Latvia" par vienu darbinieku gadā nomaksā aptuveni trīs tūkstošus eiro. Mazumtirdzniecībā novērojams lielāks zemu atalgotu darba veicēju īpatsvars, kas rezultējas zemā vidējā gada nodokļu nomaksā par vienu darbinieku, skaidro Pumpe.

Par darbaspēka nodokļiem uzskata iedzīvotāju ienākuma nodokli – 23% un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Sociālās apdrošināšanas iemaksu likme 2016. gadā ir 34,09%, no kuriem darba devējs maksā 23,59%, bet darba ņēmējs – 10,50%.

Vērtējot nomaksātos nodokļus, analizēti pieci nozaru līderi pēc neto apgrozījuma 2015. gadā, piemēram, banku nozarē aplūkota "ABLV Bank", "Rietumu banka", "Swedbank", "SEB", "Citadele". Meža nozarē aplūkotie uzņēmumi – "Latvijas valsts meži", "Latvijas Finieris", "Kronospan Riga", "Pata", "Latgran", tranzīta, transporta un loģistikas nozarē – "LDZ Cargo", "Latvijas dzelzceļš", "Kreiss", "Skonto metāls", "Fast Bunkering".

IT programmizstrādātāju un servisa pakalpojumu sniedzēju jomā izvērtēti uzņēmumi "Tieto Latvia", "Evolution Latvia", "Accenture Latvijas filiāle", "4finance IT", "Lattelecom Technology", bet telekomunikāciju nozarē aplūkotie uzņēmumi ir "Lattelecom", "Latvijas Mobilais telefons", "Tele2", "Bite Latvija" un "Xotel".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!