Foto: F64
Solidaritātes nodokli maksās tikai personas ar algu virs 48,6 tūkstošiem eiro gadā, portālam "Delfi" pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

FM skaidro, ka līdz šim ieviestās nodokļu izmaiņas attiecībā uz darba ņēmējiem vienādi skārušas pilnīgi visus nodarbinātos, savukārt ar priekšlikumiem 2016. gada budžetam plānots virzīties uz nodokļu progresivitāti un solidāru ienākumu nevienlīdzības mazināšanu sabiedrībā.

Lai mazinātu darbaspēka nodokļu regresivitāti, paredzēts ieviest solidaritātes nodokli – ar nodokli tiktu aplikta daļa no algām virs aptuveni 4000 eiro mēnesī jeb 48,6 tūkstošiem gadā, budžetā iegūstot papildu ieņēmumus 40,9 miljonu eiro apmērā.

Plānots, ka solidaritātes nodoklis procentuālā apmērā būtu līdzvērtīgs valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI). Ar šo nodokli tiktu aplikti tie ienākumi, kas pārsniedz VSAOI objekta maksimālos griestus, un tā likmes būtu tādas pašas kā VSAOI.

"Jaunais nodoklis novērstu tādu nevienlīdzību, ka minimālās algas saņēmējam ir teju tāds pats nodokļu slogs (procentos) kā personai, kuras ienākumi no darba algas ir vairāk kā 120 tūkstoši eiro gadā," norāda FM.

Pašlaik summa virs 48,6 tūkstošiem eiro ir darba algas ienākumu "griesti", virs kuras netiek maksāta VSAOI. "Tikai pēc šī sliekšņa sasniegšanas aptuveni 4,7 tūkstošiem no visiem 0,8 miljoniem strādājošo tiks piemērots solidaritātes nodoklis. Tas līdzvērtīgi VSAOI likmei darba ņēmēja daļai būs 10,5% apmērā un darba devēja daļai - 23,59% apmērā," klāsta FM.

Līdz šim šie darba ņēmēji nākamajā gadā saņēma VSAOI atmaksu 10,5% apmērā no summas, kas pārsniedza 48,6 tūkstošu eiro atalgojumu, bet turpmāk atmaksas vairs nebūs. Līdz ar to ik mēnesi šie darba ņēmēji neizjutīs nekādas izmaiņas, salīdzinot ar šo gadu, bet nesaņems VSAOI atmaksu, skaidro ministrija.

Priekšlikums par solidaritātes nodokļa ieviešanu personām ar augstāku atalgojumu tika atbalstīts Ministru kabineta sēdē šī gada 25. augustā, līdz ar to pašlaik FM izstrādā likumprojektu, kas mazinās nodokļu regresivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!