Foto: LETA

Gala atbildība par nokavētajiem nodokļu maksājumiem būtu jānosaka uzņēmumu īpašniekiem, nevis valdes locekļiem, kā to rosinājusi Finanšu ministrija (FM), norāda dāmu modes apavu salona "Madam Bonbon" vadītāja Jana Ezeriņa.

Viņa skaidro, ka, no vienas puses, kārtība, kas paredz noteikt personisku atbildību valdes loceklim, ir atbalstāma, jo tā paredz atbildīgas un tālredzīgas attieksmes veidošanos uzņēmumu vadītājos. Bet, no otras puses, nav skaidrs, vai par nodokļu parādu veidošanos viennozīmīgi atbildīga ir valde.

"Cits jautājums, vai par nodokļu parādu veidošanos viennozīmīgi atbildīga ir tikai valde? Lai arī viss atkarīgs no darba tiesiskajām attiecībām ar uzņēmuma īpašniekiem vai akcionāriem, tomēr gala atbildība par nokavētajiem nodokļu maksājumiem būtu jānosaka īpašniekiem," atzīmē Ezeriņa.

Uzņēmuma vadītājs līdz šim ir bijis gatavs riskēt nevis ar savu mantu, bet gan ar īpašnieka mantu. Tāpēc FM ierosinājums paver ceļu plašākai diskusijai - vai tiešām viennozīmīgi valde ir atbildīga par laikā nenomaksātiem nodokļiem? Vai valdei būs iespējas sevi attaisnot, pierādīt apzinātu kaitniecību vai prasīt atbildību no īpašniekiem, kā arī par citiem jautājumiem, stāsta Ezeriņa.

"Esmu par nobriedušu un atbildīgu uzņēmējdarbības vidi, kurā uzņēmumu vadītāji stājas amatos, apzinoties savas rīcības sekas, godprātīgi un strikti pildot dotos solījumus un valsts noteiktās prasības. Ceru vismaz, ka šī norma izravēs no tirgus ļaunprātīgos nemaksātājus un pēc lieliem amatiem alkstošus neprofesionāļus," norāda "Madam Bonbon" vadītāja.

Kā ziņots, FM rosinājusi nākamgad noteikt valdes loceklim personisko atbildību par kapitālsabiedrības nokavētajiem nodokļu maksājumiem, jo negodīgu uzņēmumu izplatīta prakse ir parādu gadījumos pamest savas komercsabiedrības un izveidot jaunas, tādējādi izvairoties no atbildības.

Atbalstot šādu priekšlikumu, FM 2015.gada budžetā cer uz septiņu miljonu eiro papildu ieņēmumiem, 2016.gadā - uz 7,4 miljoniem eiro, bet 2017.gadā - uz 7,7 miljoniem eiro.

Vienlaikus FM apgalvo, ka piedāvātais priekšlikums nekādā veidā neskaršot godprātīgus nodokļu maksātājus, bet stingri vērsīsies pret tiem, kas apzināti un ļaunprātīgi izvairās no nodokļu maksāšanas, tādējādi kropļojot uzņēmējdarbības vidi.

Uz šā gada oktobra sākumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzskaitē ir 23 000 kapitālsabiedrību parādnieki, kuriem VID ir konstatējis mantas neesamību un kuru kopējais parāds ir 800 miljoni eiro, kas ir 58% no kopējā valsts budžeta parāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!