Foto: Publicitātes foto

Saeimas Juridiskais birojs ir kritisks pret vienu no nākamā gada valsts budžeta pavadošajiem likumprojektiem, kas paredz jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu iekšlietu iestāžu amatpersonām.

Juridiskais birojs piektdien vērsa Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu uzmanību uz to, ka, nosakot vidējo izpeļņu, likumprojektā paredzēta atšķirīga attieksme pret iekšlietu iestāžu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm salīdzinājumā ar citām amatpersonām.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā piedāvātais risinājums paredz neiekļaut nostrādātajā laikā un darba samaksā laiku, kuru iekšlietu iestāžu amatpersonas nepavada darba vietā un kuru amatpersonas izmanto pēc saviem ieskatiem, bet pēc attiecīga pieprasījuma ierodas norādītajā vietā un nekavējoties uzsāk pildīt darba pienākumus.

Lai gan Juridiskā biroja ieskatā šāds noteikums ir racionāls, taču tas iekšlietu sistēmā strādājošiem rada nelabvēlīgāku regulējumu, salīdzinot ar citām amatpersonām. Birojs vērsa deputātu uzmanību uz to, ka nav skaidrs, kāpēc noteikta šāda atšķirīga attieksme. Tas neatbilst Satversmes 91. panta pirmajam teikumam: "Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā."

Birojs piedāvāja normu izslēgt no likumprojekta, tomēr ne Ministru kabinets ceturtdien, ne Saeimas komisija piektdien priekšlikumu neatbalstīja.

Saeima piektdien turpina skatīt priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu otrajam, galīgajam lasījumam.

Plānots, ka par valsts budžetu Saeima galīgajā lasījumā lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!