Foto: DELFI

Jelgavas novada dome trešdien apstiprināja pašvaldības šā gada budžetu, kura kopējais apjoms ir 32 746 215 eiro. Saistībā ar minimālās darba algas palielināšanos un jauniem darbiniekiem izglītības iestādēs algu fonds izglītībā ir audzis par 456 542 eiro, bet lielāko daļu projektu finansējuma plānots izlietot meliorācijas sistēmu rekonstrukcijā un pašvaldības autoceļu atjaunošanā.

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone informēja, ka saskaņā ar domes lēmumu konsolidētā budžeta ieņēmumu kopējais apjoms 2016. gadā plānots 26 694 088 eiro apmērā, bet izdevumu kopējais apjoms - 32 746 215 eiro apmērā.

Izdevumu pārsniegumu pār ieņēmumiem, kas ir 6 052 127 eiro, un aizņēmumu pamatsummas - 1 835 238 eiro - atmaksu 2016. gadā ir paredzēts segt no budžeta līdzekļu atlikuma gada sākumā, kas bija 2 915 054 eiro, un no aizņēmuma no Valsts kases 5 329 865 eiro apmērā.

"Plānojot budžetu, prioritāri izvirzīts uzdevums visu nozaru līmenī nodrošināt vienmērīgu attīstību. Finanšu līdzekļi sabalansēti gan infrastruktūrai, gan projektu un dažādu novada izaugsmes pasākumu īstenošanai, papildus investīcijām infrastruktūrā paredzot arī ievērojamus Eiropas Savienības (ES) fondu un aizņēmumu līdzekļus. Plānojot budžetu kārtējam gadam, ievērots pēctecības un attīstības princips, izvērtējot finanšu stabilitāti ilgtermiņā," pauda Kaņepone.

Jelgavas novada šā gada pamatbudžeta ieņēmumos lielākais īpatsvars ir iedzīvotāju ienākuma nodoklim - 10 862 167 eiro jeb 42,2% no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa prognozēti 2 378 849 eiro apmērā, kas ir 9,2% no pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem.

Vislielākais izdevumu apjoms pamatbudžetā tradicionāli paredzēts izglītības nozarei, tai atvēlot 13 895 637 eiro, kas ir 44,1% no plānotajiem kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, turklāt valsts budžeta mērķdotācijas un dotācijas apjoms, kas paredzēts daļējai šo izdevumu segšanai, ir 5 228 049 eiro jeb 37,6% no visiem izglītībai plānotajiem izdevumiem.

Kārtējos izdevumos ir ieplānoti izdevumi brīvpusdienu nodrošināšanai Jelgavas novada pašvaldības izglītības iestāžu sākumskolas klašu skolēniem gan no valsts, gan pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Plānots, ka 2016. gadā no valsts budžeta līdzekļiem 1.-4.klases skolēniem brīvpusdienām izlietos 221 697 eiro, bet no pašvaldības budžeta līdzekļiem - piecus līdz sešus gadus veciem audzēkņiem, audžuģimeņu bērniem, pagarinātās dienas grupu audzēkņiem 5.-9.klasē - 146 000 eiro. Atalgojums un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas izglītības nozarei 2016. gadam ir 7 948 483 eiro no plānotajiem izdevumiem.

Salīdzinot ar 2015. gadu, darba algas fonda izmaksas izglītībā palielinājušās par 456 542 eiro saistībā ar minimālās darba algas palielināšanos, papildu pirmsskolas izglītības iestāžu grupu izveidošanu, atbalsta personāla - logopēdu, psihologu, sociālo pedagogu, medicīnas darbinieku, jaunsargu instruktoru un pulciņu vadītāju - skaita palielinājumu vispārizglītojošās skolās.

Patlaban ļoti aktuāla joma ir karjeras izglītība, un tās ieviešanai paredzēts finansējums speciālista algošanai, pasākumu organizēšanai un pedagogu apmācībai 11 350 eiro apmērā, informēja Kaņepone.

Viņa skaidroja, ka ir paplašinājies Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas programmu piedāvājums un klašu skaits mākslas un sitamo instrumentu programmās četros mācību punktos - Glūdas, Elejas, Kalnciema, Valgundes un Līvbērzes pagastos. Tāpat izmaksu palielinājums ir saistīts ar Izglītības likuma prasību ievērošanu - mācību ekskursiju nodrošinājumu divreiz gadā visiem skolēniem, transporta un ieejas biļešu trīs eiro apmērā nodrošinājumu apskates objektos un peldēšanas apmācības nodrošināšanu visiem 2.klases skolēniem.

Atpūtai, sportam un kultūrai 2016. gadā plānots 2 794 821 eiro jeb 8,9% no pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem. Šajā nozarē, salīdzinot ar 2015.gadu, darba algas fonda izmaksas palielinājušās par 63 501 eiro, kas lielā mērā saistīts ar minimālās darba algas palielinājumu. Saistībā ar frekvenču maiņu novada kultūras iestādēs nepieciešams nomainīt radio mikrofonus, savukārt Zaļenieku kultūras namam plānots iegādāt apskaņošanas sistēmu, skaidroja pašvaldības pārstāve.

Izvērtējot būtiskākās budžeta investīcijas novada teritorijas attīstībā šajā gadā, finansiāli izdalīti līdzekļi dažādu iestāžu vai to teritoriju labiekārtošanai, piemēram, mērķim aizsākt Svētes pamatskolas vecās ēkas daļas pārbūvi, Kalnciema pagasta vidusskolas telpu renovāciju un teritorijas labiekārtošanai 2016.gadā izstrādāt tehnisko projektu, informēja Kaņepone.

Tāpat iecerēts īstenot Līvbērzes vidusskolas zēnu mājturības ēkas remontu, Vilces pagasta sākumskolas ēkas rekonstrukciju un teritorijas labiekārtošanu - tostarp sporta laukumu, arī Kalnciema pagasta bērnudārza "Mārīte", Aizupes pamatskolas un Valgundes pagasta Kalnciema vidusskolas labiekārtošanas turpinājumus, ierīkojot nožogojumu, teritorijas apgaismojumu un sporta laukumu. Kopumā šo mērķu realizācijai no Valsts kases plānots aizņēmums 2 215 000 eiro apmērā.

"Kā nozīmīgus projektus var izdalīt Lielplatones muižas kompleksa ēku rekonstrukciju un Elejas sporta halles būvniecību, kas prasīs ievērojamas investīcijas, bet jau šajā gadā tiks aizsākti līdz ar tehnisko projektu izstrādi, paredzot budžetā finansējumu 51 555 eiro apmērā," pauda Kaņepone.

Viņa skaidroja, ka Jelgavas novada pašvaldības saistību apmērs 2016.gadam sasniedz 1 827 838 eiro, kas ir 5,48% no pamatbudžeta izdevumiem. Saistībā ar jaunu kredītsaistību uzņemšanos projektu īstenošanai saistību apjoms 2017.gadā palielināsies līdz 14,24%, bet turpmākajos gados samazināsies ar vienmērīgu sadalījumu pa gadiem.

Tostarp, piesaistot dažādus projektu līdzekļus, plānots turpināt vairāku ēku energoefektivitātes paaugstināšanu, vienlaikus domājot par kompleksu būvju rekonstrukciju. Piemēram, Zaļenieku pils kompleksa (pils, mācību laboratorijas, mācību korpusa) rekonstrukcija prasīs vismaz 3,2 miljonu eiro investīcijas, jau šajā gadā 35 000 eiro budžeta līdzekļu apmērā sākot gan energoauditu, gan tehniskā projekta izstrādi un konkrētu palīgēku telpu remontu, skaidroja Kaņepone.

Viņa informēja, ka risinājums rasts kvalitatīvu sociālo pakalpojumu attīstībai nepieciešamās sociālās mājas izveidei Kalnciema pagastā, šajā gadā aizsākot tehniskā projekta izstrādi Kalnciema pagasta Draudzības ielas ēkas divu stāvu pārbūvei, pielāgojot to par sociālo māju ar mērķi 2017. gadā veikt rekonstrukcijas darbus.

Viens no nozīmīgiem jaunumiem sociālajā jomā, ko Jelgavas novada pašvaldība plāno ieviest, ir pakalpojums "Atelpas brīdis", kura mērķis ir atslogot piederīgos no aprūpes un uzraudzības pienākumu veikšanas, nodrošinot ģimenēm īslaicīgu diennakts sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu kompleksu, skaidroja pašvaldības pārstāve.

Kopumā sociālajām vajadzībām no Jelgavas novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem plānoti 2 399 519 eiro jeb 7,6% no pašvaldības pamatbudžeta izdevumu kopējā apjoma.

Šie izdevumi plānoti dienas aktivitāšu centra izveidei Kalnciema pagastā, remontdarbu pabeigšanai un dienas aktivitāšu centra iekārtošanai Valgundes pagastā, kā arī dienas centru Glūdas, Lielplatones un Līvbērzes pagastos darbības nodrošināšanai. No sociālās aizsardzības izdevumiem 435 346 eiro jeb 18% ir izdevumi sociālajiem pabalstiem, saglabājot visu iepriekšējā gadā nodrošināto pabalstu un pakalpojumu veidus un jau trešo gadu turpinot pakalpojumu - aprūpi mājās, deleģējot šo funkciju biedrībai "Latvijas Samariešu apvienība" un paredzot tam finansējumu 2015.gada līmenī, kas ir 40 500 eiro.

Vairāk nekā 67% no kopējiem projektu izdevumiem jeb 5 379 140 eiro ES finansējuma tiks ieguldīti meliorācijas sistēmu rekonstrukcijā un pašvaldības infrastruktūras uzlabošanā, galvenokārt pašvaldības autoceļu atjaunošanā.

Lielāko daļu līdzekļu - gandrīz piecus miljonus eiro - pašvaldība Lauku atbalsta dienesta (LAD) un SAM projektu ietvaros plāno ieguldīt pašvaldības ceļu infrastruktūras uzlabojumos. Arī meliorācijas pasākumiem pašvaldība mērķtiecīgi izdalījusi līdzekļus, paredzot dalību gan Lauku Atbalsta dienesta projektos 157 625 eiro vērtībā, gan īstenojot konkrētu teritoriju meliorācijas pasākumus atbilstoši jau izstrādātam plānam no budžeta līdzekļiem.

Kopumā meliorācijai budžetā atvēlēts 266 725 eiro. Piemēram, LAD projekta ietvaros plānots veikt meliorācijas sistēmu rekonstrukciju Platones pagasta Poķu ciemā, Platones ciema Plēpju ielā, Vilces pagasta Lielkrauju ceļam.

Jauna pozīcija pašvaldības izdevumu pozīcijā ir mērķtiecīgi atvēlēti 93 200 eiro degradēto teritoriju sakārtošanai, piemēram, nojaucot ēku "Bangas" Glūdas pagastā, ēku Rūpniecības ielā 2 Kalnciema pagastā, Vilces skolas palīgēku Vilces pagastā, labiekārtojot jaunsargu vajadzībām Tīsu bāzi Lielplatones pagastā 1200 eiro apmērā, informēja Kaņepone.

Autoceļa fonda līdzekļi, kas 791 310 eiro apmērā veido speciālā budžeta lielāko īpatsvaru - 83,2% no speciālā budžeta ieņēmumiem, plānoti ne tikai pašvaldības autoceļu un ielu ikdienas uzturēšanai, bet arī 100 000 eiro apmērā infrastruktūras uzlabošanai, asfaltējot trīs pašvaldības ielas - Skolas ielu Līvbērzes pagastā, Lielo ielu Glūdas pagastā un Mehanizatoru ielu Valgundes pagastā.

Savukārt no saņemtā dabas resursu nodokļa līdzekļiem plānots veikt Elejas pagasta lietus ūdens sistēmas atjaunošanu un pārbūvi, pašvaldībai piedaloties "LATLIT" projektā ar līdzfinansējumu 40 000 eiro apmērā, Kalnciema pagasta dīķa īpašumā "Sporta pļava" ūdens līmeņa regulēšanas ietaišu izbūvi - 43 000 eiro apmērā, Vircavas vidusskolas lietus ūdeņu un drenāžas izbūvi, kā arī turpinot latvāņu apkarošanas darbus, nelegālo izgāztuvju atkritumu savākšanu un izvešanu, ūdens kvalitātes pārbaudīšanu ūdenstilpēs un citus ar vides attīstību saistītos darbus.

Tāpat 160 000 eiro no saņemtā dabas resursu nodokļa plānots piešķirt kā dotāciju SIA "Jelgavas novada KU" ūdenssaimniecības attīstībai - ūdens atdzelžošanas stacijas izbūvei Līvbērzes pagasta Līvbērzes ciemā, Platones pagasta Lielvircavas ciemā un notekūdeņu attīrīšanas ietaises uzlabošanai Glūdas pagasta Nākotnes ciemā, kā arī 100 konteineru iegādei stikla un plastmasas savākšanai.

2016.gadā plānots piešķirt dotāciju SIA "Jelgavas novada KU" 543 203 eiro apmērā - gan infrastruktūras atlaides piemērošanai par piegādāto ūdeni, gan zaudējumu segšanai pirts pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem, gan pašvaldībai piederošo un valdījumā esošo kapsētu apsaimniekošanai, gan Elejas un Jaunsvirlaukas pagastu teritoriju uzkopšanai un uzturēšanai.

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) pēc budžeta apstiprināšanas pauda, ka, viņaprāt, "šis ir ne tikai līdzsvarots un saimnieciski pārdomāts, bet arī uz ļoti daudzām jaunām iestrādēm veidots budžets, kas aizsāks atkal jaunu posmu apjomīgu projektu īstenošanai - novada teritorijas, pašvaldības sniegto pakalpojumu un lauku infrastruktūras sakārtošanai atbilstoši mūsdienu prasībām un cilvēku ērtībām".

"Pašvaldība komplektā ar budžeta izstrādi ir apstiprinājusi arī investīciju plānu, kas detalizēti un rūpīgi paredz prioritārā secībā īstenot gan novadā esošo iestāžu, vēsturisko ēku atjaunošanu, teritoriju labiekārtošanu pagastos, īpašumu apsaimniekošanu, neaizmirstot ieguldīt cilvēkresursos - kolektīvos, bērnu un jauniešu nodarbinātības projektos un starptautiskas sadarbības veicināšanā. Vajadzību saraksts nepārtraukti tiek pārskatīts, jo visam uzreiz neatliek līdzekļu, taču tas ir labi, ka mēs skaidri zinām, kas nepieciešams un cik nepieciešams savu mērķu sasniegšanai kaut vai vairāku gadu kopskatā," komentēja Caune.

Kā ziņots, 2015. gada sākumā, pirms budžeta grozījumiem, kas ietver pedagogu algu finansējumu no Valsts budžeta, 25. februārī Jelgavas novada domes sēdē deputāti apstiprināja sākotnējo 2015. gada pašvaldības budžetu, kura ieņēmumu kopējais konsolidētais apjoms 2015. gadā tika plānots 23 295 873 eiro apmērā, bet izdevumi - 27 420 384 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!