Foto: LETA

Uz vienu vai diviem gadiem, kamēr tiks piedāvāts risinājums saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) noteikšanu, kadastrālās vērtības tiks iesaldētas, pirmdien pēc koalīcijas sēdes sacīja Ministru prezidentes Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis atgādināja, ka šodien jautājumu par NĪN skatīja Ministru kabineta komiteja, kas neatbalstīja NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim, tā vietā rosinot mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN aprēķinu. Savukārt koalīcija vērtēja "Vienotības" priekšlikumu pagaidām iesaldēt NĪN 2013. gada līmenī.

Trešdien, 5. aprīlī, Finanšu ministrija (FM) vadītā darba grupa gatavos iespējamus risinājumus, par kuriem nākamnedēļ lems valdība, norādīja premjers.

Viņš arī pauda, ka problēma ar nesamērīgu NĪN pieaugumu ir raksturīga Rīgai un tās apkārtnei. Tāpēc būtu jāizvērtē iespēja šo jautājumu arī risināt no reģionāla skatījuma. Būtiski, lai risinājums būtu sabalansēts, un pašvaldības neprasītu valdībai kompensācijas.

Valdības vadītājs pauda cerību, ka koalīcija spēs vienoties par iespējamu risinājumu, bet jau tagad ir skaidrs, ka kadastrālās vērtības tiks iesaldētas uz laiku.

Runājot par "Vienotības" ierosinājumu, Kučinskis skaidroja, ka vēl ir jāsaprot, ko tas nozīmē "ciparu valodā".

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns uzskata, NĪN jautājums ir kļuvis par instrumentu Rīgas mēra Nila Ušakova (S) rokās, lai cilvēki deklarētos galvaspilsētā. Viņš arī piebilda, ka Finanšu ministrija bija skeptiska par minēto priekšlikumu, bet kopējais noskaņojums koalīcijā liecināja, ka situācija tiks risināta.

NĪN jautājumu šodien valdes sēdē pārrunāja arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Politiskais spēks paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem informē, ka VL-TB/LNNK valde vienojas virzīt tālāk jaunu NĪN aprēķināšanas kārtību, kur īpašuma kadastrālajai vērtībai būtu ievērojami mazāka nozīme, kā arī atbalsta vienīgā vai dzimtas mājokļa atbrīvošanu no NĪN līdz noteiktam kvadrātmetru skaitam vai īpašuma vērtībai.

Jaunajā aprēķina modelī tiktu ievērojami mazināta kadastrālās vērtības ietekme uz NĪN aprēķinu, kas radītu taisnīgākus nosacījumus nodokļa apmēra noteikšanā. Noteiktās likmes zemei un ēkām būtu 0,1 % vai 0,2 % no kadastrālās vērtības, skaidro nacionālā apvienība.

"Mums ir jāpanāk sabalansēts risinājums, kas ļautu gan iedzīvotājiem maksāt taisnīgu un samaksājamu nekustamā īpašuma nodokli, gan vienlaikus neradītu milzīgu iztrūkumu pašvaldību budžetos – kā zināms, tieši ienākumi no NĪN finansē daudzas pašvaldību funkcijas," akcentēja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kā ziņots, jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši dažādi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties. No līdz šim pārcilātajiem variantiem Finanšu ministrijas darba grupā neviens neliekas gana labs un atbalstāms, izteicies ministrijas valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības lietās Ilmārs Šņucins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!