Trešdien Rīgā norisinās Finanšu ministrijas (FM) rīkotais "Nodokļu maksātāju forums", kurā tiks prezentēts Pasaules Bankas (PB) Latvijas nodokļu politikas izvērtējums. Pasākuma video tiešraidi var vērot portālā "Delfi".

Forumā aicināti viedokļu līderi, uzņēmēji, nozaru profesionāļi un valsts institūciju pārstāvji.

Visas dienas garumā vairākās paneļdiskusijās ar pašmāju un starptautisko ekspertu dalību diskutēs par Latvijas nodokļu politikas izaicinājumiem un nepieciešamajām pārmaiņām. Pasākumā piedalīsies Latvijas lielākie nodokļu maksātāji un nozaru asociācijas, valdības pārstāvji, valdības sociālie un sadarbības partneri, Pasaules Bankas, Eiropas Komisijas, Latvijas bankas, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) eksperti.

Starp uzaicinātajiem runātājiem ir arī jaunu uzņēmējdarbības formu pārstāvji, Latvijas sadarbības partneri no citām pasaules valstīm, starptautisko auditoru kompāniju pārstāvji.

Šā gada janvārī tika parakstīts līgums ar Pasaules Banku par Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu. PB šo pētījumu veic par 300 000 eiro, liecina LETA arhīvs.

PB pārskatīja Latvijas pašreizējo nodokļu sistēmu no efektivitātes, konkurētspējas, ieņēmumu mobilizēšanas un taisnīguma viedokļa. Viens no pētāmajiem jautājumiem bija, kā samazināt augsto darbaspēka nodokļuslogu strādājošiem ar maziem ieņēmumiem.

Pirmās fāzes ziņojumā šā gada jūnijā PB eksperti norādīja, ka Latvijai ir iespēja palielināt nodokļu ieņēmumus, taču tādā gadījumā ir jāpieņem grūti lēmumi un nepieciešamas būtiskas izmaiņas nodokļu sistēmā. Nodokļu ieņēmumus Latvijā var paaugstināt, īstenojot vairākus soļus, proti, paplašinot nodokļu bāzi, paaugstinot nodokļu likmes un samazinot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā PB ekonomistu prezentācijā, ar ko jūnijā Rīgā tika iepazīstināti politiķi un eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!