Foto: Shutterstock

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, skatot priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam, trešdien nolēma virzīt galīgajam lasījumam grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu". "Latvijas Reģionu apvienības" priekšlikums atcelt normu, kas paredz augstākas sociālās iemaksas mazajām algām, netika atbalstīts.

Deputāti likumprojektam iesniedza virkni priekšlikumu, kas paredz ne tikai pārskatīt pērn apstiprināto un no nākamā gada 1. janvāra piemērojamo minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) noteikšanu, bet arī obligāti sociāli apdrošināmu personu loka paplašināšanu.

Deputāts Imants Parādnieks (NA) rosināja noteikt, ka no valsts pamatbudžeta tiek veiktas obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai personām, kuras saņem atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu un personām, kuras saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

Nedēļas sākumā Budžeta komisija Parādnieka priekšlikumus atbalstīja, tomēr labklājības ministrs Jānis Reirs (V) trešdien aicināja deputātus tos pārskatīt un neatbalstīt.

Budžeta komisija kopā ar labklājības ministru un Sociālo un darba lietu komisijas vadītāju Aiju Barču (ZZS) vienojās, ka pēc budžeta pieņemšanas visas iesaistītās puses meklēs kompromisus attiecībā uz tiesisko regulējumu nepilnu darba laiku strādājošajiem.

Barča informēja, ka viņas vadītā komisija otrdien nolēmusi veidot komisijas darba grupu, kurā tiks diskutēts jautājums par sociālo iemaksu veikšanu no minimālās algas par personām, kuras strādā nepilnu darba laiku. Darba grupas mērķis būs vienoties par iespējamām atkāpēm no pašreizējās likuma redakcijas un attiecīgu grozījumu sagatavošana likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", nodrošinot virzību Saeimā un pieņemšanu vēl šī gada decembrī.

Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja uzsvēra, ka deputātu iesniegtie priekšlikumi ir jāizdiskutē, tāpēc tos nevajadzētu sasteigt un virzīt steidzamības kārtā.

Vēstīts, ka pērn atbalstītie likuma grozījumi paredz, ka, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo VSAOI līmeni.

Šis līmenis 2017. gadā paredzēts 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018. gadā – VSAOI būs jāmaksā kā no visas valstī noteiktās minimālās algas, pat ja darba samaksa būs mazāka.

Sociālo iemaksu starpība būs jāsedz darba devējiem no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji par saviem darbiniekiem segs visu VSAOI summu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!