Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja divpadsmit ar nākamā gada valsts budžetu saistītus likumprojektus, tostarp tādus, kas iepriekš raisīja plašas diskusijas sabiedrībā.

Pēc plašām diskusijām Budžeta komisija virzīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, precizējot gadījumus, kad no darba var atlaist valstij nelojālus pedagogus.

Grozījumi izsauca skaļas debates nozares pārstāvju vidū. Šīs likuma normas no budžeta pavadošās likumprojekta paketes lūdza izslēgt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, frakcija "Saskaņa", Latvijas Pašvaldību savienība, kā arī Saeimas Juridiskais birojs. Priekšlikumu izteicēji aicināja konkrētos grozījumus skatīt ierastajā kārtībā, vētījot trīs lasījumos.

Ņemot vērā izteiktos iebildumus, Ministru kabinets (MK) iesniedza vairākus jaunus priekšlikumus, precizējot gadījumus, kad no darba var atlaist valstij nelojālus pedagogus, kurus komisija atbalstīja. Līdz ar to par grozījumiem galīgajā lasījumā Saeima lems jau trešdien, 23. novembrī.

Tāpat Saeimas deputāti pēc plašām diskusijām virzīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojektu, paredzot, ka tas sekmēs inovatīvas komercdarbības attīstību un pētniecību.

Priekšlikumu izskatīšanas gaitā Saeimas Juridiskais birojs atzina, ka likumprojektā vēl joprojām ir nepieciešami daudz redakcionālu precizējumu. Tāpat par tā kvalitāti ironizēja Saeimas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS), norādot, ka "šis likumprojekts ir startaps startapam".

Tāpat kā pirmdien komisijas sēdē turpinājās debates par pērn apstiprināto un no nākamā gada 1. janvāra piemērojamo minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) līmeni. "Latvijas Reģionu apvienības" priekšlikums atcelt normu, kas paredz augstākas sociālās iemaksas mazajām algām, netika atbalstīts.

Pērn atbalstītie likuma grozījumi paredz, ka, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo VSAOI līmeni.

Šis līmenis 2017. gadā paredzēts 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018. gadā – VSAOI būs jāmaksā kā no visas valstī noteiktās minimālās algas, pat ja darba samaksa būs mazāka.

Budžeta komisija kopā ar labklājības ministru Jāni Reiru (V), kā arī Sociālo un darba lietu komisijas vadītājy Aija Barča (ZZS) vienojās, ka pēc budžeta pieņemšanas visas iesaistītās puses meklēs kompromisus attiecībā uz tiesisko regulējumu nepilnu darba laiku strādājošajiem.

Komisija sāka skatīt grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu likumā, kas paredz auto nodokli piesaistīt oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumam. Darbu pie tiem komisija noslēgs ceturtdien.

Budžeta komisija atgriezās pie grozījumu likumā "Par nodokļiem un nodevām" vētīšanas, kas paredz ieviest solidāro atbildību nodokļu jomā būvniecības nozarē starp ģenerāluzņēmumu un apakšuzņēmumu. Grozījumu mērķis ir mazināt fiktīvu uzņēmumu piesaisti un neidentificētu darbinieku nodarbināšanu.

Trešdien komisija pie nākamā gada valsts budžeta pavadošajiem likumprojektiem ar pārtraukumiem strādāja no pulksten 9 līdz 19.15.

Ceturtdien Budžeta komisija darbu turpinās. Komisijas deputāti spriedīs par grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, Mikrouzņēmuma nodokļa likumā un citiem Finanšu ministrijas izstrādātajiem likumprojektiem.

Ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta otrajam lasījumam deputāti iesnieguši vairāk nekā 700 priekšlikumus. Otrā lasījuma parlamentāriešu ieteikumiem paredzēto finansējumu mēdz saukt par "deputātu kvotām", jo katras partijas pārstāvjiem atvēlēta noteikta summa. Par "deputātu kvotām" Budžeta komisija vēl nav sākusi spriest. Plānots, ka to varētu sākt darīt ceturtdien.

Lai gan valdība atbalstījusi vien 10 deputātu priekšlikumus, iespējams, Saeimā atbalstu gūs lielāks kvotu skaits.

Vairāk par iesniegtajām "deputātu kvotām" var lasīt šeit.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Plānots, ka galīgajā lasījumā par budžetu Saeima lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!