Foto: LETA
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja virkni nākamā gada budžeta projekta otrajam lasījumam iesniegto priekšlikumu, taču darbs vēl turpināsies trešdien, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Deputāti otrdien nepaspēja izskatīt visus iesniegtos priekšlikumus, tāpēc darbs turpināsies komisijas sēdē trešdien.

Vairāki no otrdien atbalstītajiem priekšlikumiem ir finansiāli ievērojami, piemēram, deputātu atbalstu guva Cēsu pilsētas stadiona rekonstrukcija, kam piešķirti 750 tūkstoši eiro, kā arī filmas "Dvēseļu putenis" turpināšana, kam nākamgad nepieciešami 467,5 tūkstoši eiro.

Latvijas Radio bigbenda finansējumu paredzēts palielināt par 243,8 tūkstošiem eiro, nodrošinot līdzekļus arī Raimonda Paula 80. gadu jubilejas pasākumiem, bet Irbenes radioteleskopu uzturēšanai piešķirti 343 tūkstoši eiro.

Vēl 400 tūkstoši eiro paredzēti nevalstisko organizāciju (NVO) fonda izveidei, lai līdzfinansētu NVO projektus, 250 tūkstoši eiro - Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta laukuma rekonstrukcijai, bet 215 tūkstoši eiro - Aglonas Bazilikas restaurācijai.

Valsts kontrolei tika piešķirti papildu 200 tūkstoši eiro, bet atlīdzības sistēmas pārskatīšanai Tiesībsarga birojā - 185 tūkstoši eiro.

Tāpat atbalstīti vairāki simti priekšlikumu, kas paredz piešķirt nelielu finansējumu konkrētam projektam vai biedrībai, piemēram, 10 tūkstoši eiro piešķirti Latvijas Nacionālo partizānu apvienības darbības nodrošināšanai, tikpat saņems arī Latvijas Nacionālo karavīru biedrība.

55 tūkstoši eiro paredzēti Latvijas Ārpolitikas institūtam, lai īstenotu divus projektus -"Latvijas ārlietu simtgade: atskats un nākotnes perspektīvas" un "Latvijas drošības un ārpolitikas gadagrāmata 2017", 70 tūkstoši eiro - Latvijas Regbija federācijai, lai nodrošinātu regbija popularizēšanas programmu, 80 tūkstoši eiro - Pasaules čempionata florbolā vīriešiem finālturnīra organizēšanai, bet 22 tūkstoši eiro - Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļai Arābu valodas un kultūras studijām.

Saskaņā ar komisijā lemto 16 tūkstošus eiro no valsts budžeta nākamgad saņems Latvijas Pensionāru federācija, tāpat finansējums paredzēts Lestenes baznīcas atjaunošanai, Vislatvijas Dziesminieku Saieta organizēšanai un biedrībai "Saukas dabas parka fonds" mūsdienīgās tautas mūzikas festivāla organizēšanai Saukas dabas parkā u.c.

Par iesniegtajiem priekšlikumiem vēl būs jālemj Saeimai, un, visticamāk, vairāki no tiem tomēr tiks noraidīti.

Saeima par 2016. gada budžetu otrajā galīgajā lasījumā lems 30. novembrī.

Jau vēstīts, ka nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta otrajam lasījumam deputāti iesnieguši vairāk nekā 600 priekšlikumus. Savukārt 24 likumprojektiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, iesniegti 303 priekšlikumi.

Nākamā gada valsts budžetā deputāti rosina rast finansējumu gan pārstāvētajām pašvaldībām, gan arī dažādiem sporta un kultūras pasākumiem. Vairāki priekšlikumi neatšķiras no pagājušā gada nogalē iesniegtajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!