Foto: F64

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz atteikties no minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu ieviešanas.

Likumprojekts atzīts par steidzamu, tas nozīmē, ka tas tiek skatīts divos lasījumos ierasto trīs vietā.

Par likumprojektu balsoja 65 deputāti, savukārt no balsojuma atturējās 18 deputāti.

Likumprojektu atbalstīja ne tikai Zaļo un zemnieku savienības, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pārstāvji, bet arī frakcijas "Saskaņa", "No sirds Latvija" un Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji.

Savukārt "Vienotība", pretēji pārējiem koalīcijas biedriem, iestājās par minimālajām sociālajām iemaksām, lai nodrošinātu sociālās garantijas cilvēkiem ar zemu atalgojumu. "Vienotības" pārstāvji no balsojuma atturējās. Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs un Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (V) pauda, ka būtu gatavs atbalstīt likumprojektu, ja tiktu iestrādāts termiņš, līdz kuram laikam tiktu atlikta minimālo sociālo iemaksu ieviešana.

Tas darīts, lai atceltu pērn pieņemto tiesisko regulējumu. Pērn atbalstītie likuma grozījumi paredzēja, ka, sākot ar 2017. gadu, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) līmeni.

Šis līmenis 2017. gadā tika paredzēts 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018. gadā – VSAOI būtu jāmaksā kā no visas valstī noteiktās minimālās algas, pat ja darba samaksa būs mazāka.

Vienlaikus pērn apstiprinātie grozījumi paredzēja, ka sociālo iemaksu starpība būs jāsedz darba devējiem no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem par saviem darbiniekiem būtu jāsedz visu VSAOI summu.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, neskatoties uz pārejas periodu, kas bija noteikts jaunajam regulējumam, šādas izmaiņas prasītu būtisku īpaši maza apjoma uzņēmējdarbības pārstrukturizāciju, mainot nodokļu maksāšanas režīmus un paaugstinot nepilna laika darba izmaksas mazatalgotos darbos un izmaksas sezonāli nodarbinātajiem.

Galīgajā lasījumā par likuma grozījumiem Saeimas lems 20. decembrī.

Vēstīts, ka pret grozījumiem šoruden iebilda arī nevalstiskās organizācijas, norādot, ka tādējādi tie var kavēt īstenot biedrību un nodibinājumu sociāli atbildīgos mērķus.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) iepriekš brīdināja, ka gadījumā, ja pērn apstiprināto minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) noteikšanu nepārskatīs, organizācija vērsīsies ar prasību Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!