Foto: Publicitātes foto

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) kritizē kultūras pasākumu finansēšanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, intervijā sacīja FDP priekšsēdētājs Jānis Platais.

"Budžeta veidošanas process ir diezgan sarežģīts. Dažkārt ir pasākumi, kuru kopējās izmaksas budžeta veidošanas gaitā vēl nav skaidras, un tad tiek palielināti līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, lai no tiem šos pasākumus finansētu, kad būs skaidra to izmaksu tāme. Protams, tas izskatās dīvaini, ka kultūras pasākumi mums ir ļoti neparedzami. Pasaulē normāla prakse tomēr ir tāda, ka visus šos pasākumus sava budžeta ietvaros plāno Kultūras ministrija," sacīja Platais.

Viņš atzīmēja, ka diemžēl Latvijā Kultūras ministrija bija viena no tām, kura pieņēma lēmumu krīzes laikā nesamazināt izdevumus, iestāžu un darbinieku skaitu. "Līdz ar to Kultūras ministrijas budžets tika izstiepts kā gumija un visu laiku atrodas zem spriedzes. Tagad tā situācija ir tāda, ka rezerves pasākumu finansēšanai Kultūras ministrijai nav, kultūras darbinieki algu pielikumus saņemt nevar un ministrijas pārstāvji pa iestaigātu taciņu iet pie valdības, lūdzot līdzekļus neparedzētiem gadījumiem pilnīgi paredzamu pasākumu finansēšanai," paudaFDP vadītājs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Latvija pašlaik ir valsts, kura kultūras vajadzībām tērē vislielāko īpatsvaru no vispārējā budžeta visā Eiropas Savienībā. "Cik tas ir ekonomiski pamatoti, jau ir cits jautājums," piebilda Platais.

FDP ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Padome darbību sāka 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!