Foto: LETA

Ņemot vērā lielo nenoteiktību un steigu, ar kādu tiek virzīta apjomīgā nodokļu reforma, partija "Latvijas attīstībai" (LA) aicina Saeimu neatbalstīt ar reformu saistītos un valdībā atbalstu guvušos likumprojektus.

Partijas LA valdes priekšsēdētāja un Rīgas domes deputāta Jura Pūces ieskatā, tik apjomīgu nodokļu reformu nedrīkst virzīt steigā.

"Jāpiebilst, ka sākotnēji lielā apņēmība īstenot pamatotu un kvalitatīvu nodokļu reformu šobrīd atgādina vien spēles ar "Excel", lai segtu nodokļu reformas radīto budžeta deficītu," secinājis LA valdes priekšsēdētājs.

"Nepārdomātas reformas iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotajos izdevumos, "piespiedu brīvprātīgo" 3.līmeņa pensiju ieviešana, radikāls transporta degvielas akcīzes kāpums, samazinot Latvijas ekonomikas konkurētspēju, ziedojumu kārtības nevalstiskajām organizācijām faktiska likvidācija ir tikai daži liecinieki nodokļu reformas "kvalitātei"."

Steigā skatītā nodokļu reforma var "būtiski apdraudēt un radīt papildus riskus valdības izvirzīto ekonomisko mērķu sasniegšanai", norādījis Pūce, kurš aicina Saeimu nodokļu reformu neatbalstīt.

Ziņots, ka otrdien valdība noslēgusi darbu pie nodokļu reformas, izskatot kopumā 11 likumprojektus.

Ministru kabinets otrdien izskatīja sešus ar nodokļu reformu saistītus likumprojektus. Tie visi guva ministru atbalstu.

Ar grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli" paredzēts jau no nākamā gada ieviest iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresīvo likmi, paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu un paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām.

Ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" paredzēts palielināt akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem, alkoholam un tabakas izstrādājumiem.

Savukārt grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz vērienīgas izmaiņas, kas 2018. gadā skars gan saimnieciskās darbības veicējus, gan autoratlīdzības saņēmējus, gan citas personas, par kurām tiek maksāti darbaspēka nodokļi speciālajos režīmos. Par izmaiņām vairāk var lasīt šeit.

Tāpat valdība skatīja grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā. Tie paredz UIN reformu, ieviešot 0% reinvestētajai peļņai, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Tikmēr grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz noteikt mikrouzņēmuma maksimālo apgrozījumu 40 000 eiro apmērā.

Valdība otrdien arī vienojās par solidaritātes nodokļa transformēšanu. Ministri lēma solidaritātes nodokli nevis atcelt, bet transformēt, novirzot to sociālajai apdrošināšanai un veselības aprūpes finansēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!