Foto: stock.xchng
Latvijā izmēģinās dzimuma aspekta integrēšanu budžeta veidošanas veidošanas procesā, liecina Labklājības ministrijas (LM) projekts, kas šonedēļ pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē.

Dzimumu līdztiesības principa integrēšana budžeta veidošanā ir budžeta izvērtēšana no dzimuma perspektīvas, noskaidrojot, cik lielā mērā gan sieviete, gan vīrietis ir ieguvēji no esošajiem vai plānotajiem izdevumiem, kā arī vai tiek veicināta dzimumu līdztiesība. "Gender budgeting" pieeja līdz šim Latvijā nav piemērota un analizēta.

"Dzimuma aspekta integrēšanas budžeta veidošanas procesā" pieejas izmēģinājumprojekta ietvaros piesaistīts pakalpojuma sniedzējs veiks vismaz divu valsts vai pašvaldību budžeta programmu vai apakšprogrammu izvērtējumu no sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu iespēju un tiesību aspekta, izmantojot Eiropas Padomes izstrādāto rokasgrāmatu "Gender budgeting: practical implementation" un citas vadlīnijas, kurās iekļauta minētā pieeja.

Izmēģinājumprojekta ietvaros tiek plānots identificēt problēmas, kurās sievietes un vīrieši atrodas nevienlīdzīgā situācijā, lai izvērtētu vai un kādas noteiktas budžeta programmas un apakšprogrammas darbības rezultātā ir identificējama ietekme uz sieviešu un vīriešu dzīves līmeni.

Tāpat projektā, kuram kopumā ir četras lielas aktivitātes, plānota diskriminācijas situācijas analīze - izvērtējums par personu situāciju, kuras pakļautas diskriminācijas riskiem dzimuma, vecuma, invaliditātes vai etniskās piederības dēļ.

LM ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē pieteica noteikumu projektu par pasākuma "Dažādību veicināšana (diskriminācijas novēršana)" īstenošana, ko ieviesīs sešu gadu laikā - no 2016.gada sākuma līdz 2022.gadam.

Projekta īstenošanas gaitā plānotas četru veidu aktivitātes: diskriminācijas novēršanas atbalsta sistēmas pilnveide, sociālās atstumtības un diskriminācijas riskiem pakļauto iedzīvotāju motivācijas pakalpojumu nodrošināšana. Tāpat iecerēti darba devēju informēšanas un tolerances paaugstināšanas pasākumi, sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojuma nodrošināšana patvēruma meklētājiem un cilvēkiem ar bēgļa vai alternatīvo statusu, kā arī sabiedrības informēšanas kampaņa.

Projektu plānots ieviest no 2016. gada sākuma līdz 2022. gadam. Kopējais finansējums paredzēts 6,8 miljonu eiro apmērā, tai skaitā 85% jeb 5,8 miljoni eiro atvēlēti no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem, bet atlikusī summa - miljons eiro - no valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!