Foto: DELFI

Jaunajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā Ekonomikas ministrija veidos atbalsta programmas kopumā 764 miljonu eiro apmērā, tostarp investīcijām inovācijas un uzņēmējdarbības sekmēšanai paredzot 463 miljonus eiro.

"Šajā plānošanas periodā mūsu prioritāte būs atbalsts komersantiem, kas ievieš ražošanā jaunus inovatīvus produktus, kur biznesa riski ir augstāki un atbalsts daudzkārt nepieciešamāks," uzsver Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Turpmākajos septiņos gados plānotais ES fondu investīciju apjoms inovācijas un uzņēmējdarbības sekmēšanai EM kompetencē esošajās jomās – 463,15 miljoni eiro, no tiem 193,5 miljoni eiro inovācijas attīstībai, 237,1 miljons eiro mazo un vidējo komersantu attīstībai un tālākai izaugsmei un 32,55 miljoni eiro energoefektivitātes paaugstināšanai industriālajos objektos. Ja Eiropas Komisijā tiks savlaicīgi apstiprināti Latvijas nacionāla līmeņa plānošanas dokumenti, reģionālo biznesa inkubatoru atbalsta programmā ministrija plāno paātrināti uzsākt inkubatoru operatoru atlasi.

Lai sekmētu inovācijas attīstību Latvijā, kopējās investīcijas EM programmu ietvaros plānotas 193,5 miljonu eiro apmērā. Šajā plānošanas periodā ministrija plāno turpināt kompetences centru un inovācijas vaučeru atbalsta programmas, lai veicinātu jaunu produktu attīstību un ieviešanu ražošanā, kā arī nodarbināto apmācību.

Inovācijas motivācijas programma veicinās un pilnveidos prasmes inovatīvas uzņēmējdarbības uzsākšanai. Ievērojams finansējuma palielinājums plānots tehnoloģiju pārneses programmai, paplašinot piedāvāto pakalpojumu loku un fokusējoties uz ieņēmumu radīšanu no intelektuālā īpašuma licencēšanas un kontraktpētījumu veikšanas.

Nolūkā sekmēt Latvijas konkurētspēju ārējos tirgos, atbalsts mazo un vidējo komersantu (MVK) konkurētspējas un eksportspējas stiprināšanai plānots 237,1 miljona eiro apmērā. Atbalstam MVK konkurētspējas veicināšanai norit darbs pie biznesa inkubatoru, klasteru, ārējo tirgu apgūšanas, industriālo zonu attīstības atbalsta programmām, kā arī aizdevumu un garantiju programmām, īpašu vērību pievēršot uzņēmējdarbības uzsācēju atbalstam.

Plānota arī atsevišķa programma Latvijas kā tūrisma galamērķa atpazīstamības veicināšanai. Tāpat plānota programma jaunu tehnoloģiski intensīvu iesācējuzņēmumu atbalstam tehnoloģiju akseleratoros un plānots turpināt arī riska kapitāla investīciju programmu, lai veicinātu ātrāku uzņēmumu izaugsmi un attīstību.

Lai efektīvāk izmantotu publisko finansējumu un to koncentrētu uz uzņēmējdarbības attīstību visvairāk ierobežojošo šķēršļu mazināšanu, atbalsts ražošanas iekārtu un tehnoloģiju nomaiņai komersantiem turpmāk būs pieejams, izmantojot finanšu instrumentus - garantijas un aizdevumus. Savukārt atbalsts uzņēmumiem jaunu iekārtu iegādei grantu veidā vairs netiek plānots.

Foto: Ekonomikas ministrija
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!