Foto: LETA
Lai arī nodokļu reformas piedāvājumā ir virkne veiksmīgu lietu, tā paliek arvien nekonsekventāka, pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Baldzēns teica, ka reformas mērķis aizvien vairāk izplūst, tomēr piebilda, ka summāri uzlabojumi no pašreizējā izklāsta ir jebkurā gadījumā.

Tomēr Baldzēns piebilda, ka ir jābūt līdzsvarotākai un samērojamākai situācijai attiecībā uz darba ņēmējiem un darba devējiem, jo pašreiz lielāka izpratne ir tieši attiecībā uz darba devējiem.

LBAS priekšsēdētājs norādīja, ka tiek pausts atbalsts 0% nodoklim reinvestētajai peļņai, kā arī minimālās algas pieaugumam un neapliekamā minimuma celšanai.

Tāpat Baldzēns norādīja, ka darba devēji līdz ar reformu iegūst papildu labumu, un būtu jāveido vienāda attieksme pret peļņu un pret iedzīvotāju ienākuma nodokli, proti, 20% pret 20%, taču darba devējiem varētu noteikt pārejas periodu trīs gadus. Pēc LBAS domām, šim pārejas periodam jābūt gadam, vai vispār bez pārejas perioda, un tas ļautu budžetā ienākt vismaz ap 40 miljoniem eiro gadā.

Kopumā viņš uzskata - lai arī reformai ir vesela virkne veiksmīgu lietu, kopumā tā esot samērā neveiksmīga.

Kā ziņots, koalīcija šodien vienojās diferencēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi 20%, 23% un 31% apmērā. Kā pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), ceturtdien, 29.jūnijā, nodokļu reformas modelis tiks prezentēts Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

"Koalīcija vienojās piedāvāt diferencēt IIN likmes - ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā IIN likme būs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro - 23%, bet virs 55 000 eiro - 31%. Tajā pašā laikā lielo algu saņēmējiem netiks piemērots solidaritātes nodoklis," informēja Kučinskis. Iepriekš nodokļu reformas piedāvājums paredzēja ieviest divas IIN pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā.

Tāpat koalīcija vienojās, ka reinvestētajai peļņai tiks piemērota 0% likme, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!