Ar katru pieņemto valsts budžetu Latvija kļūst arvien nekonkurētspējīgāka, trešdien LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš uzsver, ka 20 gadu laikā Latvijā budžets ar pārpalikumu bijis tikai vienu reizi. Tā vietā 'lēni ieveļamies pašapmierinātībā', aizrāda centrālās bankas vadītājs.

Viņa skatījumā valdībai beidzot būtu jāveido "nulles budžets" jeb jāīsteno budžeta inventarizācija. Tas nozīmētu, ka viss budžets tiktu veidots no jauna, nevis tā, kā tas norit šobrīd - katrai ministrijai ir fiksēti bāzes izdevumi, bet ik gadu tiek pārskatīti tikai papildus pieprasītais finansējums. Bet trūkstošie līdzekļi tiek meklēti, palielinot nodokļus un citus budžeta ieņēmumus.

Tā Rimšēviča vērtējumā "ir tā trakākā lieta". Atbildīgā Saeimas komisija atbalstījusi nākamā gada valsts budžetu, bet tas vēl jāskata parlamenta plenārsēdē.

Atklājot Latvijas Bankas rīkoto starptautisko konferenci Rīgā, Rimšēvičs savukārt uzsvēra, ka papildu naudas drukāšana Eiropā ir tikai kā aspirīns, kas mazina simptomus, bet praksē neizārstē un neatrisina esošās ekonomikas problēmas.

"Vai šādi monetārie stimuli ir atrisinājuši ekonomikas problēmas? Nē!" uzsvēra centrālās bankas vadītājs, norādot, ka liela naudas masa tā arī paliek banku sistēmā un nenonāk tautsaimniecībā, bet daudzu Eiropas valstu parāda līmenis pēdējos gados tikai palielinājies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!