Foto: LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina pārskatīt pērn apstiprināto un no nākamā gada 1. janvāra piemērojamo minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) noteikšanu. Kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš gadījumā, ja normas nepārskatīs, ir gatavs vērsties ar prasību Satversmes tiesā.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien turpina skatīt priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu otrajam, galīgajam lasījumam.

Izskatot grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", savu viedokli pauda gan LTRK, gan Latvijas Darba devēju konfederācija, gan biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Endziņš informēja deputātus, ka, ja pērn atbalstītie likuma grozījumi netiks pārskatīti, tas noliks darba devējus grūtas izvēles priekšā – atlaist darbiniekus vai maksāt algu aploksnēs. Viņš prognozēja, ka grozījumi palielinās bezdarbu un ēnu ekonomiku. "Cilvēki būs ielās," deputātu uzmanību vērsa uzmanību Endziņš.

Tāpat LTRK priekšsēdētājs informēja deputātus, ka, ja normas nepārskatīs, kamera vērsīsies Satversmes tiesā.

Vēstīts, ka pērn atbalstītie likuma grozījumi paredz, ka, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo VSAOI līmeni.

Šis līmenis 2017. gadā paredzēts 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018. gadā – VSAOI būs jāmaksā kā no visas valstī noteiktās minimālās algas, pat ja darba samaksa būs mazāka.

Sociālo iemaksu starpība būs jāsedz darba devējiem no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem par saviem darbiniekiem segs visu VSAOI summu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!