Foto: DELFI
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera prognozē, ka Finanšu ministrijas iecerētās izmaiņas likumā ”Par pievienotās vērtības nodokli” (PVN) veicinās dārgu Latvijas uzņēmējiem piederošu automašīnu reģistrāciju Lietuvā un Igaunijā.

"Nosakot, ka par luksus auto uzskatāms ikviens spēkrats, kura vērtība ieskaitot PVN pārsniedz 30 000 latu, neļaujot ar šīs kategorijas auto iegādi un ekspluatāciju saistītos izdevumus uzņēmumiem norakstīt saimnieciskās darbības izdevumos Latvija kaimiņvalstīm ik gadu uzdāvinām miljonus," saka LTRK viceprezidente, nodokļu un nodevu eksperte Lienīte Caune.

Komentējot Finanšu ministrijas izstrādātos PVN likuma grozījumus, kas paredz no nākamā gada par luksusa automašīnām un ar to ekspluatāciju saistītiem izdevumiem vairs netiks atmaksāts PVN priekšnodoklis, Caunīte norāda: "Latvijā ir spēkā tālajā 2007.gadā pieņemtā luksusa auto definīcija - Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā noteikts, ka luksus klases automašīna ir tāda, kuras vērtība pārsniedz 30 000 latu ieskaitot PVN. Turklāt būtiski ir nepiemirst, ka 2007.gadā Latvijā PVN apmērs bija 18% nevis 21%."

"Latvijas valsts budžets zaudē gan PVN, kas netiek iekasēts par šiem luksus auto, gan CSDD nodevas. Pilnībā atbalstām Latvijas Auto asociācijas ierosinājumu jomas sakārtošanai, un aicinām Finanšu ministriju un Valsts Ieņēmumu dienestu pārskatīt luksus klases auto definējumu, veikt pārrēķinus, kāds ir luksus klases auto cenas slieksnis," akcentē LTRK viceprezidente.

LTRK ieskatā, 2007. gadā noteiktais luksusa klases automašīnu cenu slieksnis ir par zemu un būtu jāpaaugstina. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!