Foto: LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) neatbalsta koalīcijas padomes ierosinājumus nodokļu reformai un aicina atgriezties pie jau apstiprinātajām pamatnostādnēm, portālu "Delfi" informēja LTRK pārstāve Rūta Grikmane.

Uzņēmēju ieskatā koalīcijas piedāvātā sociālo iemaksu palielināšana par vienu procentpunktu u.c. ir vērstas uz darbaspēku nodokļu palielinājumu, no kā cietīs visi iedzīvotāji, samazinoties ikmēneša ieņēmumiem.

LTRK atgādina par Finanšu ministrijas un premjera vadītās darba grupas paveikto, nonākot pie visām pusēm atbalstāmas stratēģijas. "Pašreiz, kad vidēja termiņa nodokļu reformas pamatnostādnes guvušas apstiprinājumu valdībā, koalīcijas padomē tā tiek pārveidota, ieviešot dažādus papildu nodokļus, jo īpaši darbaspēkam, virzot arī tādas iniciatīvas, kas kopumā paveikto darbu kropļo un tādējādi nesasniedz nodokļu reformas mērķi," uzskata uzņēmēji.

Darbaspēka nodokļu celšana veicinās ēnu ekonomiku, nodokļu slogs tiks uzlikts tiem, kas jau līdz šim maksāja nodokļus, brīdina LTRK, paredzot, ka samazināsies uzņēmumu konkurētspēja, kā rezultātā iedzīvotājiem samazināsies ienākumi.

Uzņēmēju organizācija aicina atgriezties pie jau Ministru kabinetā apstiprinātajām pamatnostādnēm, samazinot darbaspēka nodokļus un izlīdzinot kapitāla un ienākumu nodokļu likmes.

Savukārt, lai sakārtotu veselības nozares finansēšanu, nepieciešams pārskatīt un daudz efektīvāk veikt iekšējos procesus, saistīt veselības pakalpojumu saņemšanu ar nodokļu nomaksu, tādējādi mazinot ēnu ekonomiku un gūstot papildu finansējuma valsts budžetā, brīdina LTRK.

"Lai palielinātu finansējumu kopumā var izvērtēt virkni iniciatīvu – piemēram kompensējamo medikamentu nodrošināšanu, diferencējot tos atkarībā ienākumu līmeņa, pārskatīt atvieglojumus par apgādībā esošām personām atkarībā no ienākumu līmeņa, izvērtēt esošo pabalstu sistēmu vai nepieciešamības gadījumā veikt patēriņa nodokļu pārskatīšanu," norāda LTRK.

LTRK aicina nebremzēt vidēja termiņa nodokļu reformas virzību un nodrošināt, lai līdz septembrim to būtu iespējams apstiprināt arī Saeimā.

Kā ziņots, koalīcijas partneri panākuši vienošanos par sociālo iemaksu pieaugumu, savukārt par lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes progresivitāti diskusijas vēl turpināsies.

Sociālās iemaksas iecerēts celt, lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu. Paredzēts, ka sociālās iemaksas solidāri – pa pus procentpunktam – pieaugs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Savukārt nodokļu nemaksātājiem varētu būt noteikts speciāls maksājums.

Attiecībā uz IIN progresivitāti koalīcijas partneri vēl sagaida Finanšu ministrijas aprēķinus, lai turpinātu diskusijas.

LTRK ir Latvijā lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 1900 individuāli biedri un vairāk kā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2014. gadā pārsniedza 17,5 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!