Foto: LETA

Mikrouzņēmumu darbinieki jau tagad saņem salīdzinoši niecīgus pabalstus, piemēram, slimības gadījumā, un vecumdienās viņiem jārēķinās ar niecīgām pensijām, otrdien informējot valdību par mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanas gaitu, uzsvēra Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Ministrijas apkopotā informācija liecina, ka 2012. gada pēdējā ceturksnī mikrouzņēmumu darbinieku vidējā alga bija 301,36 lati mēnesī, bet aprēķinātais valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu objekts - tikai 85,23 lati, kas ir tikai 42,62% no valstī noteiktās minimālās darba algas jeb 18,85% no sociālo iemaksu algas, ko saņem cilvēki, kas strādā uzņēmumos, kas nav mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji.

Lai gan pati Labklājības ministrija vērsusies Finanšu ministrijā ar ierosinājumu sociālo iemaksu kontā ieskaitāmo mikrouzņēmumu nodokļa daļu palielināt no pašreizējiem 65% līdz 90% no mikrouzņēmumu nodoklī samaksātās summas, tās ieskatā arī tas nepaglābtu mikrouzņēmumos strādājošos no trūkuma vecumdienās.

Tieši mikrouzņēmumos strādājošo ļaužu sociālais nodrošinājums ir galvenais aizbildinājums valdošajā koalīcijā jau akceptētajai iecerei pēc 2015.gada mikrouzņēmumu nodokļa likmi celt no pašreizējiem 9% līdz 15%.

Tiesa gan, ministru attieksme pret to nav vienprātīga, taču valdības sēdē, diskutējot par mikrouzņēmumu nodokli, premjers Valdis Dombrovskis ( V) par ieceri celt mikrouzņēmumu nodokli neizteicās noraidoši, norādot, ka sākotnēji nodokļa likme bija plānota 20% apmērā un to atbalstījušas arī uzņēmēju organizācijas.

"Saeima populistiski iebalsoja 9% likmi un nu mēs konstatējam, ka ar to ir problēmas," rezumēja premjers.

Jau vēstīts, ka mikrouzņēmumu nodokļu likmi no 9% līdz 15% pakāpeniski varētu palielināt, sākot no 2015.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!