Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) nākusi klajā ar savu piedāvājumu izmaiņām Mikrouzņēmumu nodokļa likumā – tas paredz noteikt diferencētas likmes, kuru apmērs būtu atkarīgs no nodokļa maksātāja apgrozījuma. Lielākajiem mikrouzņēmumiem nodokļa likme pieaugtu no pašreizējiem 9% līdz 12%.

Atbilstoši EM piedāvājumam, mazākajiem mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums nepārsniedz 15 000 eiro gadā, nodokļa likme tiktu saglabāta līdzšinējā, proti, 9% apmērā no apgrozījuma.

Mikrouzņēmumiem ar apgrozījumu no 15 001 eiro līdz 40 000 eiro, nodoklī būtu jāmaksā 10% no apgrozījuma, bet uzņēmumiem, kas gadā apgroza no 40 001 eiro līdz 70 000 eiro – 11% no apgrozījuma. Lielākajiem mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums ir no 70 001 eiro līdz 100 000 eiro, nodokļa likme būtu 12%.

Mikrouzņēmumiem noteiktos kritērijus EM piedāvā saglabāt tādus pašus, kā patlaban – to apgrozījums nedrīkstētu pārsniegt 70 000 latu jeb 100 000 eiro gadā, darbinieku algas – 500 latus mēnesī, bet darbinieku skaits – piecus cilvēkus.

"Lai veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanos un mikro un mazo uzņēmumu attīstību, kam izšķiroši svarīgi ir tieši pirmie dzīves gadi, straujas izmaiņas esošajā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju regulējumā nebūtu pieļaujamas un tām ir jābūt izdiskutētām un pakāpeniskām," paudis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP).

EM piedāvā ar mikrouzņēmumu nodokļa palīdzību atbalstīt tieši jaunos uzņēmumus, tādēļ tā ierosina likumā noteikt, ka konkrēto mikrouzņēmuma nodokļa likmi drīkst piemērot tikai piecus gadus. Lai novērstu situāciju, ka pēc piecu gadu termiņa beigām tie paši īpašnieki nodibina jaunu mikrouzņēmumu ar citu nosaukumu, EM rosina noteikt, ka piecu gadu ierobežojums attiecas arī uz mikrouzņēmumu īpašniekiem un valdes locekļiem.

Tāpat EM priekšlikumi paredz, ka, pieaugot mikrouzņēmuma nodoklim, lielāka tā ieņēmumu daļa novirzāma valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām tiek novirzīta lielāka daļa.

"Delfi" jau ziņoja, ka valdību veidojošās partijas pēc tā dēvēto neatkarīgo deputātu ierosinājuma pagājušajā nedēļā vienojās, ka no 2015. gada mikrouzņēmumu nodokļa likme varētu tikt paaugstināta līdz pat 15%. Atbalstu mikrouzņēmumu nodokļa paaugstināšanai paudis arī valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (envy), kurš vēl otrdien, 15. oktobrī valdības sēdē atgādināja, ka sākotnēji mikrouzņēmumu nodokļa likme bija plānota 19% apmērā, taču Saeima populistiski to samazinājusi līdz 9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!