Foto: Publicitātes foto

Mikrouzņēmumu nodokļa režīmu varēs izvēlēties noteiktu nozaru pārstāvji, paredz Saeimas ceturtdien atbalstītie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Jomas, kurās strādājošie uzņēmēji varēs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, noteiks valdība.

Otrajā lasījumā atbalstītais likumprojekts paredz, ka pirmajos trīs darbības gados uzņēmumam, kura apgrozījums ir no 7000,01 līdz 100 tūkstošiem eiro, mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 9%. Savukārt no ceturtā darbības gada mikrouzņēmumu nodokļa režīmā šī likme tiek noteikta 12% apmērā.

Mikrouzņēmumu nodokļa likme paliks 9% apmērā tikai tad, ja tiks izstrādāts regulējums par minimālo sociālās apdrošināšanas līmeni, piemēram, 122 eiro apmērā neatkarīgi no uzņēmuma nodokļa režīma.

Plānots, ka valdībai līdz šā gada 1.septembrim jāiesniedz Saeimā grozījumi likumā ''Par valsts sociālo apdrošināšanu'', kas paredz, ka mikrouzņēmuma darbinieki papildus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteiktajam ir sociāli apdrošināmi ar mērķi triju gadu laikā sasniegt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru, kas atbilst darba devēja un darba ņēmēja iemaksu summai, kas aprēķināta no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Ja šīs prasības netiks izpildītas, mikrouzņēmumu nodokļu likme nākamgad pieaugs.

"Ja izmaiņas sociālo iemaksu jomā no nākamā gada netiks ieviestas, nodoklis būs 13%, bet 2017.gadā - 15% apmērā no mikrouzņēmuma apgrozījuma," informēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V), uzsverot, ka līdzšinējās sociālā nodokļa iemaksas no mikrouzņēmumu nodokļa nenodrošina pat to, lai darbinieks varētu, piemēram, pretendēt uz minimālo vecuma pensiju vai pabalstu bezdarba gadījumā.

Par Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumiem trešajā, galīgajā lasījumā Saeima plāno lemt 16.aprīlī.

Jau vēstīts, ka Saeima 2013.gadā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15% 2017.gadā. Pašlaik mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 7000 eiro ir 9%, bet apgrozījumam virs 7000 eiro - 11% gadā.

Mikrouzņēmumu nodokļa paaugstināšanu asi kritizē uzņēmēji, pret to iebilst arī Ekonomikas ministrija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!