Foto: LETA
Ministru kabineta (MK) ārkārtas sēdē valdība pirmdien skatīja valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātus un priekšlikumus to izmantošanai 2018. gada budžeta izstrādes procesā. Pārskatot ministriju izdevumus, pārvirzīšanai atrasti līdzekļi vairāk nekā 61 miljona eiro apmērā, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija.

Izdevumu pārskatīšanas rezultātā ir identificēti pieejamie resursi kopējām valsts prioritātēm 2018. gadam 28,6 miljonu eiro un 2019. gadam 25,4 miljonu eiro apmērā. Papildus tam, pārskatot 2014. – 2016. gadā piešķirto finansējumu jaunajām politikas iniciatīvām un citiem prioritārajiem pasākumiem, identificēti ministriju iekšējie resursi 2018. gadam 52,5 miljonu eiro un 2019. gadam 47,6 miljonu eiro apmērā.

Pēc ārkārtas sēdes premjers Māris Kučinskis (ZZS) pauda gandarījumu, ka ministrijas "pašas ieskatījušās savos tēriņos" un aktualizējušas ministriju budžetu līdzekļus. Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola uzsvēra, ka "ir ārkārtīgi svarīgi, ka, domājot par jauniem pasākumiem, prioritātēm, mēs nevis skatāmies, kur ņemt naudu no ārpuses, bet ministrijas ir gatavas pārskatīt savas iekšējos resursus".

Viņa vērsa uzmanību, ka te "nav runa par nelietderīgiem tēriņiem, bet gan par prioritāšu maiņu". "Tiem pasākumiem, kam finansējums piešķirts pirms trim gadiem, noteikti ir jāvērtē aktualitāte arī šodien," skaidroja finanšu ministre.

Kopumā FM ar ministrijām pārskatījusi jaunās politikas iniciatīvas, kas guvušas atbalstu iepriekšējos gados, apmēram pusmiljarda eiro vērtībā.

Darbs pie budžeta jautājumiem turpināsies arī iknedēļas valdības sēdē otrdien. Kā liecina valdības publicētā dienaskārtība, finanšu ministre otrdien aiz slēgtām durvīm ministrus iepazīstinās ar Finanšu ministrijas aktuālāko informāciju par valsts budžetu 2018. gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam.

Kā pastāstīja premjers, otrdien tiks sāktas sarunas par nākamā gada valsts budžeta izdevumu daļu.

Ziņots, ka kopumā ministrijas papildus no nākamā gada budžeta prioritārajiem pasākumiem, kas iepriekš tika apzīmēti ar terminu "jaunās politikas iniciatīvas", prasa 759,5 miljonus eiro.

Visvairāk – 271,77 miljoni eiro – prioritāro pasākumu nodrošināšanai nepieciešami Veselības ministrijai, kam seko Satiksmes ministrija ar 131,28 miljoniem eiro, Ekonomikas ministrija ar 116,7 miljoniem eiro, Iekšlietu ministrija ar 65,63 miljoniem eiro, Izglītības un zinātnes ministrija ar 48,1 miljonu eiro un Labklājības ministrija (LM) ar 47,4 miljoniem eiro. Tiesa, LM no valsts speciālā budžeta vēlas papildu 3,7 miljonus eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai prioritārajiem pasākumiem nākamgada papildu nepieciešami 18 miljoni eiro, Kultūras ministrijai – 10,5 miljoni eiro, Ārlietu ministrijai – 10,1 miljons eiro, Zemkopības ministrijai – 9,82 miljoni eiro, Tieslietu ministrijai – 8,9 miljoni eiro, bet FM – 7,2 miljoni eiro.

Pirms nedēļas Ministru prezidents aicināja ministrijas pieturēties pie trim prioritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!