Foto: LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien vērtēja otrreizējai caurklūkošanai nodotos grozījumus un atbalstīja ierosinājumu izslēgt normu, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms darbosies līdz 2019.gadam.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, ko Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodeva otrreizējai caurlūkošanai, paredzēja, ka pieteikties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam var līdz 2017.gada 30.jūnijam. Tāpat bija noteikts, ka esošajiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra, līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāreģistrējas par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Izskatot otrreizējai caurlūkošanai nodoto likumprojektu, komisija atbalstīja abus Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumus - izslēgt šo termiņa ierobežojumu un noteikt, ka MUN režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad stāsies spēkā jaunais regulējums mazajiem uzņēmumiem. Tāpat nākamgad netiks ieviests nozaru ierobežojums mikrouzņēmumiem, pastāstīja Budžeta komisijas priekšsēdētāja vietnieks Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Arī FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) skaidroja, ka saskaņā ar komisijas atbalstīto priekšlikumu mikrouzņēmumiem nebūs nozaru ierobežojuma. Šādā režīmā uzņēmumi varēs darboties vēl gadu pēc tam, kad tiks piedāvāts un apstiprināts jauns likums par mazajiem uzņēmumiem.

Par šiem priekšlikumiem vēl būs jābalso Saeimas sēdē.

Kā ziņots, Budžeta komisija šodien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimas sēdē vēl citus grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz no nākamā gada palielināt MUN likmi līdz 15%. Koalīcijā nav vienprātīgas par šo jautājumu, un "Vienotība" rosina ļaut iespēju uzņēmumiem izvēlēties - maksāt 15% MUN vai arī pašlaik noteikto MUN likmi kopā ar minimālām sociālām iemaksām.

Saeima šo jautājumu varētu skatīt jau šonedēļ, bet 20.decembra ārkārtas sēdē par to varētu lemt galīgajā lasījumā. Komisija plāno lūgt Saeimu izskatīt šo jautājumu steidzamības kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!