Foto: DELFI
Lai gan veselības nozarei nākamajā gadā ir paredzēts papildu finansējums, summa, kas nozarei atvēlēta no iekšzemes kopprodukta (IKP), samazināsies, vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Turklāt nākamā gada budžeta projektā neesot paredzēts finansējums mediķu algu palielināšanai, kas izraisījis mediķu sašutumu, raisot viņu vidū diskusijas par iespējamām protesta akcijām.

Laikraksts vēsta, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) otrdien saņēmusi jaunāko informāciju no Veselības ministrijas (VM) par nozarei 2015.gadā plānoto finansējumu. LVSADA aprēķini liecina, ka veselības aprūpes izdevumi pat ar papildu naudas piešķīrumu nākamgad būs tikai 2,9% no IKP, bet kopā ar Eiropas Savienības (ES) naudu - 3,05% no IKP. Šogad nozarei kopumā atvēlēti 3,4% no IKP.

Pēc arodbiedrība aprēķiniem, 2015.gadā nozarei būs mazākais finansējums kopš 2003.gada.

Pirms vēlēšanām VM izstrādāja finanšu pieprasījumu, un saskaņā ar to tikai pamatfunkciju veikšanai papildu nozarei nepieciešami 95 miljoni eiro. Viena no prioritātēm gadam bija ārstniecības personu darba samaksas paaugstināšana, kam papildu nepieciešami vairāk nekā 30,7 miljoni eiro.

Tomēr no ministrijai plānotās papildus piešķirtās naudas nekas neesot paredzēts mediķu algu palielināšanai. "Jā, ir paredzēts papildu finansējums minimālās algas palielināšanai, taču tā tiek palielināta visā valstī, tas nav stāsts par mediķu atalgojuma celšanu, kas solīts gadiem," pauž LVSADA vadītājs Valdis Keris.

Ja minētais finansējums būtu pieejams, tad darba samaksa ārstam 2015.gadā būtu 956 eiro līdzšinējo 846 eiro vietā, ārstniecības un aprūpes speciālistu asistentiem - 574 eiro līdzšinējo 506 eiro vietā, bet aprūpes personālam - 390 eiro esošo 338 eiro vietā.

VM rīcībā esošie dati rāda, ka Latvijā par vienu stundu darba ārsts saņem trīs līdz četras reizes mazāk (6,66 eiro) nekā vidēji Eiropā.

LVSADA šodien esot paredzēta vizīte VM. "Mēs darīsim zināmu savu neapmierinātību ar budžeta projektu, lai gan tas tiek pasniegts kā dāvana, un, ja mūs neapmierinās atbildes, plānosim protesta akcijas, uzsvaru liekot uz Latviju kā prezidējošo valsti ar viszemāko veselības budžetu visā ES," norāda Keris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!