Foto: LETA
Nākamā gada fiskālā telpa būs negatīva - mīnus 0,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb par 55 miljoniem eiro mazāk, intervijā prognozēja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Viņš stāstīja, ka Finanšu ministrija (FM) pagaidām konkrētas iniciatīvas 2016.gada budžetam nav saņēmusi. Tomēr, pēc Reira teiktā, ir bijusi saruna ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V) par situāciju ar Latvijas un Krievijas robežu, par to, kādi ir nepieciešamie maksimālie līdzekļi, kāds ir robežu kārtībā savešanas termiņš utt.

Savukārt, vērtējot nākamā gada budžeta fiskālo telpu, finanšu ministrs stāstīja, ka Eiropas Komisijas (EK) iesniegtajā vidējā termiņa budžetā fiskālā telpa ir mīnus 0,2% no IKP jeb mīnus 55 miljoni eiro. "Tas ir papildus tam mērķim, ko esam nosprauduši nākamā gada budžeta deficītam - 1%," piebilda ministrs.

Viņš atzina, ka sliktākajā gadījumā nākamā gada budžeta kontekstā būs jāpārskata atsevišķas programmas, bet pagaidām FM šādu situāciju neizsver, jo, pēc Reira domām, ir iespējams vēl runāt ar EK, piemēram, skaidrojot, ka finansējums Latvijas un Krievijas robežai ir visas Eiropas Savienības interesēs. "Mēģināšu EK pārliecināt, ka Latvijas robežas jautājums ir atšķirīgs un to nevar ietvert budžeta deficītā, turklāt tas ir viens no strukturālo reformu elementiem," skaidroja ministrs.

Reirs atkārtoti uzsvēra, ka FM pagaidām neizskata variantu, ka nākamgad kādai nozarei varētu tikt samazināts budžets. Viņš minēja, ka nākamā gada budžetā vairs netiks iekļauti tādi lieli izdevumi kā, piemēram, finansējums Latvijas ES prezidentūras nodrošināšanai, kas prasīja 50-70 miljonus eiro. "Tāpat katru gadu tiek noslēgtas citas programmas, iepirkumi utt., kam vairs nav jāatvēl nauda un šie izdevumi vairs netiks ietverti nākamā gada budžetā," piebilda finanšu ministrs.

Reirs informēja, ka 2016.gada budžets jāizstrādā līdz šā gada augustam, bet valdībā jāiesniedz līdz oktobrim.

Jau ziņots, ka nozaru ministrijas varētu iesniegt tikai tādas jaunās politikas iniciatīvas (JPI), kas nodrošinās ilgtspējīgas strukturālās reformas. Tas ir viens no jautājumiem, par kuriem Finanšu ministrija (FM) rosinājusi diskusiju.

FM arī rosinājusi diskutēt par citām iespējām, piemēram, ka nozaru ministrijas negatavo JPI 2016.gadam vai ka finansējumu JPI nodrošina no jau piešķirtajiem finanšu resursiem, veicot iekšējās izmaiņas.

Aktuālākie jautājumi nodokļu politikas jomā ir, vai tiek turpināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšana no 23% uz 22% un vai diferencētais neapliekamais minimums tiek ieviests pakāpeniski.

Tāpat turpmāka diskusija nepieciešama par iespējamiem risinājumiem negatīvas fiskālās telpas samazināšanai un par to, kāda būtu ietekme minimālās algas celšanai, norāda FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!